Čierny čaj – aké sú jeho účinky na naše zdravie a čo všetko v sebe ukrýva?

Čierny čaj je pre mnohých z nás neodmysliteľnou súčasťou dňa a predstavuje typického zástupcu zo všetkých čajov. Je to pravdepodobne preto, že jeho pitie má  u nás v Európe celkom dlhú tradíciu a počas veľmi dlhého obdobia bol čierny čaj v podstate jediným známym čajom. Zelený čaj, biely čaj či oolong a iné druhy čaju totiž kvôli dlhej ceste loďami strácali svoju kvalitu, neboli také chutné a voňavé. Čierny čaj bol však vďaka procesu fermentácie, vďaka ktorému vzniká, dobre zakonzervovaný, a ani dlhá cesta loďou jeho kvalitu neznižovala.

čierny čaj

Ak sa o čiernom čaji, látkach, ktoré v sebe ukrýva a tiež o jeho účinkoch na naše zdravie chcete dozvedieť viac, prečítajte si náš článok. Pozrieme sa v ňom aj na najznámejšie a najobľúbenejšie druhy čierneho čaju a tiež na to, aké je použitie čierneho čaju.

Čo je čierny čaj a ako sa vyrába

Už v úvode sme naznačili, že čierny čaj vzniká počas procesu fermentácie. Lístky čajovníka sa po zbere najskôr nechajú zvädnúť a presušia sa. Až potom dochádza k procesu fermentácie, ktorý je tak trochu alchýmiou. Fermentácia čaju musí prebehnúť v správnych podmienkach — dôležitá je teplota aj vlhkosť vzduchu. Obe hodnoty sa môžu líšiť v závislosti od krajiny, kde čierny čaj vzniká, a tak vznikajú rôzne chute i vône čierneho čaju.

Počas fermentácie, čiže počas procesu oxidácie polyfenolov, dochádza k hnednutiu lístkov a uvoľňovaniu vône. Zaujímavé je, že pre správnu fermentáciu je podstatné, aby boli čajové lístky poškodené mechanickým spôsobom. Tak z nich môže unikať šťava, ktorá spúšťa celý proces. Fermentácia trvá rôzne dlho, môže to byť niekoľko minút, ale aj dve hodiny. Záverečnou fázou výroby čierneho čaju je sušenie pri teplote okolo 80 stupňov.

Známe druhy čierneho čaju

Asi najslávnejšie a najobľúbenejšie čierne čaje sú z oblasti indického Darjeelingu a Assamu. Veľmi obľúbené sú tiež čierne čaje zo Srí Lanky a z Číny, ale i z Japonska. Zaujímavosťou je, že v Číne tento druh čaju neoznačujú ako čierny, ale ako červený, a to kvôli farbe jeho nálevu.

Čierne čaje sa odlišujú nielen preto, akým spôsobom boli fermentované, resp. ako dlho. Ich chuť, vôňa i vzhľad závisí aj od miesta, kde sa čajovník pestuje. Iné vlastnosti majú vysokohorské čierne čaje z Darjeelingu a inak chutia čierne čaje z čínskeho Yunnanu. Poďme sa teda pozrieť na najobľúbenejšie druhy čierneho čaju a na to, čím sa vyznačujú.

Darjeeling

Indické mesto Darjeeling nájdete na hrebeni hory vysokej viac ako 2000 metrov. V okolí hory sa rozliehajú obrovské čajové plantáže. Táto oblasť je považovaná za akúsi Mekku himálajských čajov. Čaje Darjeeling sa vyznačujú nevtieravou muškátovou chuťou a nádhernou typickou vôňou, za ktorú môže čaj vďačiť spojeniu chladného podnebia, vysokej nadmorskej výšky, kvalite pôdy a ovzdušia a iným ukazovateľom.

Assam

Čaje označené ako Assam pochádzajú z rovnomennej oblasti na severovýchode Indie. Na rozdiel od Darjeelingu sa tento čierny čaj pestuje v nízkych nadmorských výškach. Typický je svojou výraznou a sladovou chuťou a výrazne jasnou farbou. Zvykne sa predávať aj ako raňajkový čaj, teda breakfast tea a mnoho ľudí ho obľubuje piť s mliekom.

Yunnan

Tento druh čierneho čaju pochádza z čínskej provincie Yunnan a patrí k unikátnym a chuťovo nezameniteľným čiernym čajom. Má plnú chuť, ktorá je jemne sladká až pikantná. Čaj Yunnan je výborný ako horúci nápoj, no osvieži aj ako ľadový čaj. Čaje Yunnan výborne chutia aj jemne osladené a ochutené mliekom.

Cejlón

Cejlónske čierne čaje sú klasikou, ktorá si získala srdce Európanov a je súčasťou klasických anglických raňajok. Chuť cejlónskeho čaju je svieža, jemne trpká a v závere má plnú ovocnú chuť. Čajové plantáže na Srí Lanke sa rozkladajú na horských úpätiach, na ktoré je možné dostať sa vo väčšine prípadov len po vlastných.

Earl Grey

Earl Grey je čierny čaj, ktorý je úplnou klasikou. Ide v podstate o cejlónsky čaj obohatený o bergamotovú silicu. Práve nej vďačí tento čierny čaj za svoju charakteristickú chuť aj arómu, ktorá si získala veľkú popularitu.

Čo v sebe ukrýva čierny čaj

Či už patríte k milovníkom čiernych čajov, alebo nie, možno vás bude zaujímať, obsah látok, ktoré v tomto druhu čaju nájdete. Okrem kofeínu a ďalších stimulantov je bohatý tiež na antioxidanty a iné zdraviu prospešné látky.

Zamerajme sa však na antioxidanty, ktoré sú kľúčovou zdraviu pospešnou zložkou čierneho čaju. Antioxidanty sú úžasné v tom, že pomáhajú organizmu bojovať proti voľným radikálom. Ak sa pýtate, čo sú voľné radikály, tak ide o nestabilné molekuly v tele, ktoré sa v ňom tvoria v dôsledku prirodzených procesov, no tiež pôsobením vonkajších vplyvov. Telo sa dokáže voľných radikálov prirodzene zbavovať. Ak sa ich však nahromadí priveľa, môžu zničiť alebo poškodiť bunky. No a to môže viesť k rôznym ochoreniam. Antioxidanty obsiahnuté v čiernom čaji sa líšia od tých, ktoré nájdeme v čaji zelenom. To je spôsobené práve oxidáciou čajových lístkov pri spracovaní čierneho čaju.

V čiernom čaji nájdeme hneď niekoľko druhov antioxidantov. Okrem nich tiež obsahuje kofeín, aminokyseliny, draslík, bielkoviny, minerály a stopové prvky, uhľohydráty, polyfenoly a iné.

Prečo piť čierny čaj – aké sú jeho zdravotné účinky?

Množstvo antioxidantov a polyfenolov v čiernom čaji je prepojené s viacerými zdravotnými účinkami tohto nápoja obľúbeného po celom svete. Jedna šálka čierneho čaju obsahuje priemerne až 200 miligramov flavonoidov, čiže veľmi silných antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred poškodením. Pozrime sa na to, aké konkrétne zdravotné benefity so sebou pitie čierneho čaju prináša.

Povzbudzuje nervový systém

Keďže čierny čaj obsahuje kofeín, ktorý sa v prípade čaju označuje aj ako teín, a tiež aminokyselinu L-theanín, je výborným prostriedkom na zlepšenie sústredenia. Čierny čaj dokáže príjemne nabudiť, zlepšiť aktivitu mozgu, dodať pocit relaxácie a pomôcť nám lepšie sa sústrediť.

čierny čaj účinky

Môže zlepšiť zdravie srdca

Flavonoidy obsiahnuté v čiernom čaji priaznivo vplývajú na zdravie nášho srdca. Tieto látky vplývajú na znižovanie tlaku krvi, vysoký cholesterol a ďalšie faktory, ktoré ohrozujú naše srdce. Ak pridáte do svojho pitného režimu čierny čaj, dodáte telu antioxidanty, ktoré sa významne podieľajú na prevencii vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Znižuje cholesterol

Viaceré štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia čaju môže mať vplyv na znižovanie LDL cholesterolu. Teda toho druhu cholesterolu, ktorý je pre naše cievy škodlivý a môže byť príčinou infarktu.

Podporuje zdravie čriev

Polyfenoly obsiahnuté v čiernom čaji môžu pomôcť k podpore zdravých a správne fungujúcich čriev. Je to preto, lebo tieto látky sa podieľajú na raste dobrých baktérií v ľudských črevách. Navyše, čierny čaj má také antimikrobiotické zložky, ktoré ničia nebezpečné a škodlivé baktérie. Budovaním zdravého prostredia v našich črevách tak dochádza tiež k zlepšovaniu našej imunity.

Môže znižovať krvný tlak

Vysoký krvný tlak je veľmi častým ochorením, ktoré má za následok viacero zdravotných komplikácií. Pravidelné pitie čierneho čaju môže pomôcť so znížením systolického aj diastolického krvného tlaku. Túto oblasť pôsobenia čierneho čaju je však potrebné podrobiť detailnejšiemu výskumu, pretože doterajšie štúdie nepriniesli jednoznačné výsledky.

Znižuje hladinu cukru v krvi

Nesladený čierny čaj je výborným prostriedkom, ktorý pomáha k lepšiemu využitiu inzulínu v našom tele. No a ako vieme, inzulín je zodpovedný za spracovanie cukrov. Preto môže takýmto spôsobom vďaka pravidelnému pitiu čierneho čaju dôjsť k zníženiu hladiny cukru v krvi a k jej ústaleniu.

Ďalšie účinky:

– stimulácia metabolizmu

– pomoc pri nespavosti

– odstraňuje únavu

– prispieva k okysličeniu mozgu

– povzbudzuje činnosť pľúc

Použitie a užívanie čierneho čaju

Čierny čaj sa nemusí užívať len vnútorne, ale skúsenosti mnohých hovoria aj o jeho priaznivom vplyve pri užívaní zvonka. Čo sa týka pitia čierneho čaju, dávkovanie nie je nejako striktne uvádzané, avšak vzhľadom na obsah kofeínu sa vo viacerých zdrojoch odporúča najviac tri šálky denne.

Pri vonkajšom použití vám môže byť čierny čaj nápomocný hneď pri viacerých problémoch a môžete ho používať ako obklad, oplach či kúpeľ. Pozrime sa teda lepšie na použitie čierneho čaju zvonka.

čierny čaj užívanie

Obklad

Obklady z čierneho čaju môžete použiť napríklad vtedy, ak vás trápia opuchnuté oči a kruhy pod očami v dôsledku nedostatku spánku. Stačí si pod oči na 15 minút položiť vlhké čajové vrecúška, ktoré ste predtým mali v chladničke. Podobne je možné vrecúška použiť aj na suché pery.

Vhodné je tiež použitie obkladu z čierneho čaju na úľavu od bolesti po bodnutí hmyzom. Odporúča sa vylúhovať štyri čajové vrecúška v 4 dcl vody a nechať vychladnúť. Následne do odvaru namočte vatu alebo gázu a prikladajte opakovane na postihnuté miesto. Rovnakým spôsobom môžete ošetrovať aj drobné vyrážky či popáleniny alebo podráždené miesta po holení.

Oplach

Z čierneho čaju si môžete pripraviť tiež oplach, ktorý by mal posilniť slabé vlasy so sklonom k vypadávaniu. Tri čajové vrecúška zalejte 6 dcl horúcej vody a po vylúhovaní nechajte trochu vychladnúť. Vlažný čaj použite na opláchnutie vlasov, ktoré potom zabalíte do uteráka. Ak máte blond vlasy, nezľaknite sa, pretože sa môžu od čaju mierne zafarbiť.

Kúpeľ

Ak vás trápi nadmerné potenie nôh, môžete použiť čierny čaj na kúpeľ na nohy. Má antibakteriálne a protiplesňové účinky, a tak vám môže pomôcť s týmto problémom.

Pleťové tonikum

No a v prípade, že by ste chceli dodať vašej pleti výživu, môžete použiť vychladnutý čierny čaj na osvieženie pokožky. Stačí ho naliať do fľaštičky s rozprašovačom a v prípade potreby ním prestriekať pleť.

Viete ho správne pripraviť?

Príprava čierneho čaju je veľmi jednoduchá, keďže pri nej nie je potrebné podrobnejšie sa zaoberať teplotou vody tak, ako v prípade zelených čajov. Na prípravu kvalitného čaju vám určite odporúčame siahnuť po sypanom čiernom čaji. Ak si chcete uvariť chutný čierny čaj, budete potrebovať sitko alebo čajítko, prípadne dve keramické alebo sklenené kanvice – v jednej sa bude čaj lúhovať a do druhej prelejete hotový nálev.

Vhodné je pred prípravou čaju kanvicu alebo šálku preliať horúcou vodou, aby sa vyhriala. Potom do šálky či do kanvice nasypeme 4 až 6 gramov čierneho čaju na jeden liter vody. Čaj môžeme zaliať vodou, ktorá má teplotu okolo 98 až 99 stupňov. To zodpovedá teplote tesne po ukončení varu. Čierny čaj sa odporúča lúhovať od 3 do 6 minút. Závisí to od konkrétneho druhu čaju a tiež od vašej chuťovej preferencie. Čierny čaj môžete piť horúci, ale tiež ho môžete nechať vychladnúť a podávať ako osviežujúci ľadový drink. Na dochutenie je možné použiť mlieko, med, cukor či citrón.