Bobule goji: ázijská superpotravina

V Ázii je tradičným prírodným všeliekom, u nás je známa ako superpotravina. Uzdravujúce účinky goji pomaly spoznáva celý svet.

goji

Odkiaľ pochádza goji?

Kustovnica čínska, ktorej plody nazývame goji, sa pestuje v Ázii. Využíva sa v tradičnej čínskej medicíne minimálne 2000 rokov. V krajinách, kde je bežnou súčasťou životosprávy obyvateľov, sa môžete stretnúť aj s označeniami ako ovocie šťastia či elixír života. Je to kvôli jej úžasným účinkom na ľudský organizmus. Svoju dlhovekosť, vitalitu, pevné zdravie a chuť do života pripisujú mnohí obyvatelia Ázie práve týmto červeným bobuľkám.

Latinský pre goji znie lycium barbarum. Venovalo sa jej mnoho vedeckých štúdií, ktoré dokázali, že je veľmi bohatá na výživné látky, aminokyseliny, vitamíny a minerály. Pravidelná a vytrvalá konzumácia dokáže urobiť so zdravím človeka hotové divy. Vyskúšajte si ju a po čase na sebe môžete spozorovať nárast energie, krajšiu pleť, menšiu náchylnosť na ochorenia. Oválne bobuľky kustovnice čínskej majú výraznú červenú farbu a vo vnútri ukrývajú žlté semienka.

Prekvapivý je ich obsah látok, dôležitých pre zdravie človeka. Sú to:

  • 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých 8 esenciálnych
  • 21 stopových prvkov, napr. železo, vápnik, selén, zinok, meď, germánium…
  • vitamíny C, B1, B2, B6, E
  • karotenoidy a iné antioxidanty
  • vlákninu
  • komplexné sacharidy.

Pestovanie kustovnice čínskej

Keď je už goji súčasťou vášho jedálnička, prečo si ju nevypestovať aj vo svojej záhrade?

Aj keď ideálne podmienky sú pre ňu v teplejších krajinách, uchytiť sa môže aj u nás. Na svoj rast potrebuje kustovnica dostatok slnečného svetla a vlahy. Odporúčame kúpiť si namiesto semien hotové sadenice. Pri dobrej starostlivosti je veľká šanca, že už na budúci rok budete zbierať vlastné plody.

goji pestovanie

Rastlinky je potrebné zasadiť do kyprej pôdy a dostatočne zavlažovať. Na jar urobte hlboký rez, aby vyháňali nové konáriky, ktoré budete priebežne skracovať. Výživu kompostom alebo základným hnojivom im doprajte raz za 2 týždne. Ak sa rastline darí,dosahuje výšku až 3 metre.

Skvelou vlastnosťou kustovnice čínskej je, že nie je náchylná na rôzne parazity a choroby rastlín. Takto si vypestujete vlastné ovocie v BIO kvalite.

Goji má množstvo pozitívnych účinkov

Označenie superpotravina sa prideľuje len niekoľkým plodom prírody. Sú to tie, ktoré pomáhajú ľuďom prežiť zdravý a dlhý život, prípadne sa vyliečiť z rôznych neduhov. Goji právom patrí medzi ne. S čím všetkým vám pomôže?

Posilnenie imunitného systému

Vďaka vysokému obsahu vitamínov, stopových prvkov a aminokyselín zvyšuje goji obranyschopnosť človeka. Preto je vhodné ju zaradiť do jedálnička skôr, ako začne obdobie vírusových ochorení. Ak už nejaký bacil chytíte, goji vám pomôže sa ho zbaviť a rýchlo sa zotaviť.

Účinky sa preukázali aj pri liečení chronických ochorení, kožných problémov, zápalov, ba dokonca aj rakoviny.

Sexuálne zdravie a plodnosť

Ak potrebujete zlepšiť sexuálnu vitalitu, alebo sa pokúšate o bábätko, goji vám môže len pomôcť. U mužov stimuluje hladinu testosterónu, čím priaznivo ovplyvňuje plodnosť, libido aj zdravie prostaty.

Chudnutie

Snaha o redukciu hmotnosti si vyžaduje úpravu jedálnička. Medzi potraviny, ktoré vám dodajú veľa energie a zároveň z nich nepriberiete, patria aj plody goji. V porovnaní s ostatnými druhmi sušeného ovocia majú nízky obsah cukru a málo kalórií. Zároveň sú bohaté na vlákninu, a je potrebná na dobré trávenie.

Antioxidanty pre pleť a oči

Pravidelná konzumácia goji má prekvapivé účinky na zdravie očí. Chráni ich nie len pred UV žiarením, ale aj chorobami, spôsobenými vekom a voľnými radikálmi. Môže za to najmä antioxidant zeaxantín. V kombinácií s betakaroténom prispieva ku kráse pleti, znižuje jej podráždenie a ochabnutie vekom. Taktiež ju chráni pred nežiaducimi účinkami slnečného žiarenia.

Stabilná hladina cukru v krvi

Priaznivé vplyvy goji ocenia aj diabetici 2. typu. Pomôže regulovať hladinu glukózy a inzulínu v krvi, čím napomáha potlačiť nepríjemné prejavy ochorenia.

Zlepšenie nálady

Blahodarné účinky goji na ľudský organizmus v boji proti depresívnym stavom a únave psychického pôvodu potvrdzuje aj klinická štúdia. Zdravie účastníkov výskumu sa viditeľne zlepšilo už po 14 dňoch užívania. Spozorovali nárast energie, zlepšenie športových výkonov, nálady, kvalitu spánku aj zvýšenú schopnosť sústrediť sa.

goji účinky

Ako užívať goji?

Vitamíny z goji môžete získať konzumáciou sušených plodov, pitím šťavy, alebo prostredníctvom výživových doplnkov. Odporúčaná denná dávka plodov goji je 6 až 10 gramov denne. To platí aj pri pití čaju, z 10 gramov si pripravíte dve šálky. Meranie dennej dávky je veľmi jednoduché: váha jednej bobuľky je približne 1 gram.

Nežiadúce účinky užívania goji

I keď má goji neporovnateľne menej nežiaducich účinkov ako väčšina liekov západnej medicíny, je potrebné dodržiavať odporúčanú dennú dávku. Nepriaznivé účinky sa môžu prejaviť v ojedinelých prípadoch.

  • Pri skonzumovanípríliš veľkej porcie sa môže objaviť nevoľnosť a hnačka.
  • Zvlášť opatrní by ste mali byť, ak máte problémy so zrážanlivosťou krvi, vysokým alebo nízkym tlakom, trpíte alergiami na niektoré druhy ovocia.
  • So svojím lekárom by sa pred užívaním goji mali poradiť aj tehotné a dojčiace mamičky.
  • Štvrť šálky goji obsahuje až 340% odporúčanej dennej dávky vitamínu A, ktorý môže byť vo veľkom množstve toxický.

Goji už pomohla mnohým ľuďom, ktorí sa trápili s dlhodobými zdravotnými problémami. Napríklad častými zápalmi, s narušenou imunitou po užívaní antibiotík, ale aj s otravným akné a vypadávaním vlasov.

Užívatelia pravidelných denných dávok potvrdzujú priam omladzujúce účinky. Cítia sa sviežo, plní energie, jednoducho, zdravší.

Kvôli pohodliu sú obľúbené výživové doplnky, v ktorých je obsiahnutá odporúčaná denná dávka goji, zvyčajne obohatená o iné účinné látky. Doplnky sa zvyčajne zameriavajú na konkrétny zdravotný problém. Ak radi skúšate nové chute a nebojíte sa experimentovať v kuchyni, bolo by škoda nevyskúšať samotné plody.

Goji v kuchyni

Užívanie goji nemusí byť vôbec jednotvárne. S drobnými bobuľkami sa dá celkom hravo experimentovať.

  • Čaj z goji pripravíte tak, že zalejete 1 čajovú lyžičku sušených plodov 250 ml horúcej vody. Nechajte lúhovať 15 – 20 minút. Plody počas lúhovania zmäknú a môžete ich zjesť. Ak vás samotné goji neočarilo svojou chuťou, trochu sa s ňou pohrajte – pridajte med, citrón, prípadne skombinujte s iným sušeným ovocím, alebo sypaným bylinkovým čajom.
  • Okrem čaju vám plody kustovnice spestria aj pečenie. Stačí ich pridať tam, kde by ste nasypali za hrsť hrozienok, napríklad do bábovkového cesta. Zručnejší pekári si môžu vyskúšať kysnuté goji koláče s makom.
  • Raňajky, obohatené goji sú hotovou energetickou bombou. Pridajte si ju do jogurtov, smoothies, či raňajkových kaší. Nezabudnite, že je potrebné sušené plody na pár minút namočiť, aby zmäkli.
  • Zaujímavé kombinácie môžete vytvárať napríklad aj s pečeným mäsom. Navyše, vďaka vitamínu C váš organizmus ľahšie vstrebe železo zo živočíšnych zdrojov.

Zdravého ovocia a pestrosti v jedálničku nie je nikdy dosť. Vitamíny, antioxidanty, minerály a aminokyseliny potrebujeme, aby vás chránili pred všadeprítomnými bacilmi a cvilizačnými chorobami. Goji vám zároveň zdvihne náladu a entuziazmus do života. Stojí za to ju vyskúšať.