Lepší ako samotný rakytník je už len rakytníkový olej

Počuli ste už o rakytníkovom oleji? Získava sa z rastlinky zvanej rakytník rešetliakový a má tmavo oranžovú farbu. Lisuje sa za studena, čím sa zachovajú všetky biologicky aktívne látky, ktoré sú pre naše zdravie tak užitočné.

rakytníkový olej

Rakytník rešetliakový

Tento ker je pôvodom z Ázie.Už v minulosti ho pestovali v Indií, Číne, Mongolsku a Nepále. Býva až 6 metrov vysoký a vďaka svojim priaznivým účinkom sa pestuje už takmer v celej Európe. Spoznáte ho podľa farby a chuti. Má oranžovú až červenú farbu a chutí ako citrusy.

rakytník rešetliakový

Obsahuje množstvo telu prospešných látok

Rakytník je jedným z najlepších zdrojov vitamínu C. Iba jediná bobuľa rakytníka obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C. V priemere tak obsahuje až 24krát viac vitamínu C ako citrusy.

Je zdrojom viac ako 190 látok, z ktorých je 10 vitamínov, cez 20 minerálov a rôznych stopových prvkov a viac ako 15 aminokyselín. Spolu s esenciálnymi mastnými kyselinami tvoria jedinečnú liečivú bylinu.

Je zdrojom vitamínov A, D, E, K a P. Vitamín A, resp. beta karotén, má výrazné antioxidačné účinky a znižuje hladinu cholesterolu. Vďaka vitamínu D podporuje rast kostí a pôsobí proti nafukovaniu. Pri vonkajšom použití má antibakteriálny a protizápalový účinok. Vitamín E zasa regeneruje pokožku a neutralizuje voľné radikály. Vitamín K má vplyv na správne fungovanie zrážanlivosti a vitamín P pôsobí tiež ako antioxidant a posilňuje imunitný systém.

Rakytník rešetliakový, a teda aj rakytníkový olej, obsahuje takisto kyselinu vínnu a kyselinu jablčnú. Tie majú na starosť správnu funkciu peristaltiky čriev. Z mastných kyselín u neho nájdete omega-3,-6,-7 a -9 mastné kyseliny, ktoré chránia bunky pred poškodením, čím napomáhajú napríklad hojeniu rán. Podporujú celkovú odolnosť organizmu a znižujú riziko infarktu. Spomínaná omega-7 mastná kyselina sa v prírode nevyskytuje často, no blahodárne pôsobí na tráviaci trakt.

Z vitamínov si ešte spomenieme vitamín B3 a B9. Niacín, teda vitamín B3, má na starosť udržiavanie správnej činnosti mozgu a centrálneho nervového systému. Kyselina listová, teda vitamín B9, sa naopak podieľa na správnej krvotvorbe a na vývoji a raste plodu. Aj preto sa odporúča užívať tehotným ženám.

rakytníkový olej zloženie

Má omnoho viac pozitívnych účinkov

Vďaka účinným látkam, ktoré obsahuje, má antioxidačné vlastnosti, zlepšuje trávenie a podporuje prirodzenú imunitu organizmu. Môžete ho použiť napríklad ako prevenciu voči virózam ako je chrípka či nádcha.

Využíva sa aj pri rekonvalescencii po chemoterapii, nakoľko zmierňuje jej nepriaznivé účinky a podporuje regeneráciu zdravých buniek. Užitočný môže byť takisto pri rôznych dermatitídach ako je akné či psoriáza. Zlepšuje hojenie rán a má výborné detoxikačné schopnosti.

Ak by sme to mali zhodnotiť, rakytníkový olej vďaka svojmu množstvu liečivých látok, ktoré obsahuje, dokáže pomôcť takmer na čokoľvek. Ak by aj na niečo nepomohol, isto neublíži. Nie sú totiž známe žiadne prípady nežiadúcich účinkov. Neodporúča sa ale užívať dlhodobo, je dobré dávať si pri jeho užívaní prestávky.

Vyrobiť si ho viete aj sami doma

V bio obchodoch a v lekárňach nájdete z rakytníka rôzne spreje, krémy, kvapky, oleje a tinktúry. Čo sa týka rakytníkového oleja, dostať ho napríklad vo forme tabletiek alebo oleja na pleť.

Chceli by ste si vyrobiť rakytníkový olej sami? Nie je to žiaden problém.

Stačí rozdrviť čerstvé plody rakytníka, vložiť ich do sklenenej nádoby a nechať odležať pár dní. Ak sú plody dostatočne veľké, stačí ich nechať pri izbovej teplote a na tmavom mieste. Po pár dňoch stačí nádobu skontrolovať. Na povrch by mal medzitým vyplávať očakávaný olej, ktorý môžete pozberať. Olej uchovávajte na chladnom a tmavom mieste.

V prípade, že sa vám plody nezdajú dostatočne šťavnaté, skúste tento spôsob.

Plody rakytníka rozdrvíte a zalejete približne rovnakým objemom oleja rozohriateho na 50 stupňov. Ak chcete zachytiť čo najviac chuť rakytníka, použite slnečnicový olej. Ten je totiž chuťovo neutrálny. Nádobu zavrieme a uskladníme takisto na suchom a tmavom mieste, a to po dobu 4 dní. Výsledný olej buď pozberáme zvrchu nádoby, prípadne ho môžeme prepasírovať cez sito.

Použiť ho môžete rôznymi spôsobmi

Ak ste zdraví a rakytníkový olej máte v pláne užívať ako prevenciu, stačí, ak si dáte jednu čajovú lyžičku denne, a to ráno na lačno. V prípade, že ho chcete použiť na liečbu nejakých príznakov a ochorení, môžete ho užívať 2 až 3krát denne, a to po jednej čajovej lyžičke pred jedlom.

Ak máte rakytníkový olej vo forme kvapiek, tie si môžete nakvapkať do vody, čaju alebo inej tekutiny, prípadne si ho nakvapkať na kocku cukru. Väčšinu sa odporúča dávať si 7 kvapiek dvakrát denne, a to pred jedlom.

Tablety s obsahom rakytníkového oleja sa užívajú podľa návodu, zvyčajne jedna kapsula dvakrát denne, a to pred jedlom. Buď ju môžete celú prehltnúť a zapiť vodou, alebo si jej obsah vytlačíte do jedla či do pitia.

Pri používaní rakytníkového oleja na pokožku si pred samotným nanášaním olejčeka miesto poriadne umyte a vysušte. Najlepšie je nakvapkať si olej na sterilný tampón alebo utierku a jemne ním pretrieť postihnuté miesto. Môžete to opakovať niekoľkokrát za deň.

Ak trpíte chronickým kašľom, skúste si olej naniesť na hrudník a dobre ho vmasírovať do pokožky. Vďaka tomu, že pôsobí ako prírodné antibiotikum, vám pomôže pri liečbe. Pri popraskaných kútikoch si ním môžete kútiky niekoľkokrát denne natierať. Olej ich zjemní a rýchlejšie sa vám tak ranky zahoja.

rakytníkový olej použitie

Tipy na zdravé recepty z rakytníka

Ak si chcete spraviť chutné smoothie z rakytníka, skúste tento tip. Do mixéra vhoďte za hrsť rakytníka s banánom a špenátom, prípadne kelom. Všetko spolu Rozmixujte a môžete podávať. Ak by ste si ho potrebovali osladiť trochu viac a banán by nestačil, môžete použiť ďatle ozdobiť jahodami či iným ovocím.

Čaj si z rakytníka urobíte taktiež veľmi jednoducho. Rakytníkové plody umyte a zalejte vriacou vodou. Nechajte pár minút stáť a potom preceďte. Dochutiť si ho môžete medom a citrónom.

Máte radi džem? Rakytníkový džem je výbornou variantou iným džemom. Plody rakytníka dôkladne umyte a dajte do hrnca rozvariť. Následne ich prepasírujte cez sito a znovu dajte do hrnca. Priveďte do varu a pridajte cukor. Variť ho stačí 5 minúť. Potom ním naplníte zaváraninové fľaše, zaviečkujete a obrátite dnom nahor. Necháte vychladnúť a máte rakytníkový džem.

Niekoľko zaujímavosti na záver

Rakytníkový olej obsahuje omega-7 mastnú kyselinu, ktoré sa v prírode objavujú iba zriedka. Táto kyselina má vysokú antioxidačnú schopnosť. V Číne sa aj kvôli obsahu tejto látky používal rakytník na produkciu liekov v prírodnej medicíne. Táto kyselina tvorí až jednu tretinu podielu nenásytených mastných kyselín.

Pri užívaní rakytníkového oleja sa vám môže zmeniť farba moču na tmavožltú až do červena. Nemusíte sa ale báť. Toto sfarbenie nemá na vaše zdravie žiaden negatívny vplyv. To sa iba prírodné farbivá z rakytníka dostávajú z tela von.

V plodoch rakytníka rešetliakového sa nachádza až 360 až 450 mg vitamínu C na 100 g. Pričom odporúčaná denná dávka sa pohybuje približne okolo 75 až 120 mg na deň. Ak si to porovnáme s ovocím, tak napríklad čierne ríbezle majú okolo 175 mg na 100 g. Citrón má približne 45 mg na 100 g a kiwi môže mať hodnotu vitamínu C až 150 mg na 100 g. Má teda oveľa vyšší obsah vitamínu C ako bežné ovocie.

Čo sa týka obsahu vitamínu C, kraľuje aj zelenine. Najvyšší obsah má pritom so zeleniny napríklad brokolica s 115 mg na 100 g či paprika, ktorá môže mať až 200 mg vitamínu C na 100 g. Rakytníkovému oleju sa vyrovnajú už len šípky.

Lepší ako samotný rakytník je už len rakytníkový olej
5 (100%) - Hlasov 2