Zázvorový čaj a jeho pozitívne účinky: Zistite, prečo by ste ho mali piť aj vy

Zázvor patrí dlhé tisícročia k liečivým zázrakom. Využíva sa ako prevencia pri rôznych ochoreniach ako nachladnutie či tráviace ťažkosti, taktiež dokáže posilniť imunitu. Práve spôsob konzumácie ďumbiera lekárskeho určuje, ako sa jeho liečivé účinky vyvinú. Snáď najčastejšie sa zázvor konzumuje vo forme čaju.

zázvorový čaj

Zázvor pochádza z Ázie a je kvitnúcou rastlinou z čeľade Zingiberaceae. Už pred 4 000 rokmi sa s ním obchodovalo ako s korením. Bol veľmi lukratívny najmä pre schopnosť vydržať dlhé transporty, pričom sa nezačal kaziť a nezačal hniť ani pri vyšších teplotách. Týmto spôsobom sa dostal do celého sveta.

Už v roku 1640 bylinkár John Parkinson v jednej zo svojich publikácií napísal: “Vlastnosti zázvoru sú zohriať studený žalúdok a pomáhať tráveniu.” Je preto viac ako jasné, že zázvor sa vďaka svojim liečivým účinkom považoval a stále považuje za jedno z najlepších prírodných liečiv. Okrem toho sa využíva ako dochucovadlo v mnohých svetových kuchyniach.

Zloženie zázvoru a jeho nutričná hodnota

Zázvor je liečivý pre jeho zloženie bohaté na účinné látky ako silice či pikantnú látku gingerol. Zloženie gingerolu je podobné kapsaicínu, teda aktívne štipľavej látke, ktorá sa nachádza najmä v paprike. Gingerol sa tepelným spracovaním mení na zingerol, mení sa aj jeho štipľavosť, ktorá je slabšia.

Zloženie zázvoru je nasledovné:

  • 79 % voda
  • 18 % sacharidy (z toho 2 % cukru)
  • 2 % bielkoviny
  • 1 % tuky

100 gramov zázvoru má 80 kcal, obsahuje mierne množstvo vitamínov skupiny B a vitamínov A, C a E, tiež horčík, sodík, železo, fosfor či mangán.

Ďumbier lekársky a jeho zložky hrajú dôležitú rolu v prevencii chorôb. Vďaka rôznorodému obsahu látok má antioxidačnú, antimikrobiálnu, anti-tumorovú a anti-diabetickú aktivitu, taktiež má protizápalový, gastro.ochranný a protinádorový efekt.

Ako sme už vyššie spomenuli, zázvor sa vo svete často využíva ako dochucovadlo, respektíve korenie do jedla vo forme sušeného zázvoru. Pre jeho zdravotné účinky a benefity je ale najrozšírenejší zázvorový čaj, ktorého príprava je pomerne jednoduchá, ale účinky na zdravie sú ohromujúce. Zázvorový čaj sa totiž pripravuje z čerstvého ďumbiera lekárskeho, ktorý obsahuje oveľa viac účinných látok ako zázvor sušený.

Účinky zázvorového čaju

I keď čerstvý zázvor obsahuje viac ako 400 rôznych chemických zlúčenín, najväčšie zdravotné benefity sa pripisujú práve gingerolovým zlúčeninám. Tie sú zodpovedné za typickú vôňu a chuť, a ľudskému organizmu pomáhajú:

  • Znižovať zápaly,
  • upokojovať podráždený žalúdok a tráviace ťažkosti,
  • znižovať cukor,
  • zmierňovať menštruačné bolesti (kŕče),
  • zvyšovať imunitu,
  • skracovať dobu prechladnutia,
  • znižovať riziko rakoviny,
  • prečisťovať krv.

A to nie je všetko. Niektorí odborníci sa domnievajú, že pitie zázvorového čaju môže zmierňovať ranné nevoľnosti v tehotenstve či nevoľnosti žalúdka spôsobené chemoterapiou či chirurgickými zákrokmi. V tomto prípade sa ale určite vždy poraďte s lekárom, keďže zázvor riedi krv.

zázvorový čaj účinky

Pravidelné pitie zázvorového čaju nás chráni aj pred rôznymi ochoreniami srdca. Pomáha nám znižovať krvný tlak, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, zlepšuje krvný obeh a tiež pomáha korigovať hladinu cholesterolu.

Štúdia z roku 2012, ktorá bola vykonaná na Kolumbijskej univerzite, priniesla zaujímavé zistenie. 10 mužov s nadváhou denne pili horúci zázvorový čaj, čo následne zvýšilo pocit sýtosti a znížilo pocit hladu. Zázvorový čaj sa teda odporúča piť ako prevencia proti obezite a taktiež ľuďom, ktorí sa snažia znížiť svoju telesnú hmotnosť.

Ako často sa môže piť zázvorový čaj

Pre jeho benefity sa všeobecne odporúča piť jednu šálku zázvorového čaju denne. Je už iba na vás, či si ho doprajete ráno alebo večer. Jeho účinky podporíte, ak si doň kvapnete aj citrón. Nezabudnite ale na to, že citrón patrí do čaju, ktorý nie je teplejší ako 40 stupňov Celzia, v opačnom prípade by horúca voda “zabila” jeho účinné látky.

Komu sa zázvorový čaj neodporúča?

Pozor na konzumáciu zázvoru, respektíve zázvorového čaju, by si mali dávať ľudia, ktorí trpia hemofíliou či majú genetické ochorenie krvotvorby alebo tiež ľudia, ktorí užívajú warfarin (liek na riedenie krvi). Zázvor má totiž schopnosť riediť krv.

Zázvor taktiež znižuje krvný tlak, má teda podobné účinky ako lieky na zníženie krvného tlaku. Ak by ste teda užívali lieky a zároveň konzumovali zázvorový čaj, mohlo by to viesť k príliš nízkemu tlaku alebo k nepravidelnému srdcovému tepu.

S lekárom by sa o konzumácii a pití zázvorového čaju mali poradiť ľudia, ktorí užívajú lieky proti bolesti alebo lieky, ktoré obsahujú látky ako aspirin, ibuprofen, diklofenak, heparín či naproxen.

Pravidelné pitie zázvorového čaju dokáže posilniť účinky liekov na cukrovku. Ak by ho pacienti pili denne, mohli by svoju hladinu cukru znížiť až príliš. Zázvor podporuje aj tvorbu žlče, nemali by ho teda piť ľudia, ktorí majú problémy so žlčovými kameňmi.

Recept na domáci zázvorový čaj

Základná príprava zázvorového čaju je skutočne jednoduchá. Na jednu šálku budete potrebovať približne 1 čajovú lyžičku nastrúhaného zázvoru, ktorú zalejete nie úplne vriacou vodou. Zázvor nechajte vylúhovať 5 – 10 minút. Hotovo.

Pre zmenu si občas pripravte aromatizovaný zázvorový čaj. Do litrovej nádoby dajte 2 polievkové lyžice strúhaného zázvoru, 1 ks badiánu a celej škorice, 3 ks klinčeka a zalejte horúcou vodou. Ak je čaj mierne vychladnutý, pridajte citrón a med podľa chuti.

zázvorový čaj užívanie

Chyby pri príprave zázvorového čaju

Aby ste využili zo zázvoru čo najviac aktívnych látok a zdravotných účinkov, mali by ste si sa vyvarovať niekoľkým chybám, ktoré môžu blahodárne pôsobenie zázvorového čaju znižovať.

1. Zázvor nešúpte

Väčšina ľudí zázvor pred strúhaním najskôr ošúpe. To je ale veľká chyba, pretože práve pod šupou sa nachádza najviac cenných látok a antioxidantov. Namiesto šúpania ho stačí poriadne umyť.

2. Nastrúhaný/nakrájaný zázvor neskladujte

V momente, keď zázvor nakrájate alebo nastrúhate, začnú z neho unikať a prchať účinné látky. Preto ak si idete pripraviť zázvorový čaj, nastrúhajte alebo nakrájajte si ho tesne pred konzumáciou, určite ho neskladujte.

3. Zázvorový čaj bez vriacej vody

Pri príprave čaju sme zvyknutí zalievať ho vriacou vodou. Pri čaji z čerstvého zázvoru to ale neplatí – zalejte, respektíve nechajte ho vylúhovať vo vode, ktorú odstavíte tesne pred tým, ako sa začne variť (sú v nej iba malé bublinky).

4. Pozor na čas

Nenechajte kúsky zázvoru vo vode lúhovať príliš dlho. Na slabší čaj stačí 5 minút, na silnejší 10, určite nie viac. Zázvorový čaj by už potom nechutil tak, ako má.