Pestrec mariánsky – liek na ochorenia pečene

Pestrec mariánsky je ďalšou liečivou rastlinkou, ktorú sa oplatí používať. Poznať ju môžete aj pod názvami ako ostrolist, podstrel či strieborný bodliak. Svojou výškou môže dosahovať až takmer jeden a pol metra. Využíva sa najmä pri ochoreniach pečene a žlčníka, a preto sa pestuje väčšinou na farmaceutické účely.

pestrec mariánsky

Niečo málo o tejto výnimočnej rastline

Pestrec mariánsky patrí k bodliakovitým rastlinám. Nájdete ho slniť sa na skalistých miestach. Pôvodne pochádza z Kanárskych ostrovov, odkiaľ bol postupne zavlečený do ďalších krajín ako napríklad Južná Amerika či Austrália. Na domácej pôde sa pestuje ako jednoročná, prezimujúca rastlina. V našich končinách ho pestujeme ako letničku, nakoľko nie je náročný na pôdu.

Dorastá do výšky jedného až dvoch metrov. Jeho listy sú škvrnité a jemne pichľavé. Stonka sa postupne vetví a na konci vyrastajú tvrdé mohutné ostne a fialové až purpurové kvety. Patrí do čeľade astrovitých a vďaka svojmu pútavému výzoru sa často pestuje aj ako okrasná rastlinka.

Čo obsahuje a aké má pozitívne účinky?

Najzaujímavejšou a najhlavnejšou zložkou, ktorú pestrec tvorí, je silymarín. Ide o silný antioxidant, ktorého najvyššia koncentrácia je v semenách. Chráni pred bunkovým poškodením a znižuje aktivitu rakovinotvorných látok.

Pestrec mariánsky, ako sme už spomínali, sa používa najmä vďaka pozitívnym účinkom na pečeň a žlčník. Látky, ktoré obsahuje, patria medzi tie najúčinnejšie látky na ochranu pečene. Vďaka tomu pestrec čistí a regeneruje pečeň a podporuje tvorbu žlče. Takisto priaznivo pôsobí na hladinu LDL cholesterolu a cukru v krvi. Často sa tiež odporúča použiť ho pri detoxikačných kúrach.

Vďaka silymarínu, ktorý pestrec obsahuje, urýchľuje regeneráciu buniek pečene, a preto sa používa pri dlhodobom užívaní liekov či pri rôznych ochoreniach pečene. Napríklad pri hepatitíde, cirhóze pečene, pri mononukleóze, žlčníkových kameňoch či dokonca pri intoxikácii alkoholom či drogami.

Klinické výskumy preukázali, že silymarín obsiahnutý v pestreci má ochranný, regeneračný a stabilizačný účinok na pečeňové bunky. Pozitívne ovplyvňuje metabolickú a detoxikačnú funkciu pečene. Udržuje a podporuje bunkový metabolizmus pečene, čím ju chráni pred škodlivými účinkami zvonka.

Pestrec mariánsky pôsobí antihepatotoxicky a stimuluje aktivitu antioxidačných enzýmov, čím bráni bunkovému poškodeniu. Samotná liečba pestrecom sa indikuje väčšinou pri poškodení pečene alkoholom alebo pri užívaní hepatotoxických liekov. Pomáha pri otrave hubami a pri požití chemických a iných jedovatých látok. Takisto sa využíva pri chronických zápalových ochoreniach pečene a pri cirhóze a fibróze pečene.

pestrec mariánsky účinky

Okrem silymarínu obsahujú jeho plody ešte aj nenasýtené mastné kyseliny, z ktorých takmer 30 % tvorí olej s vysokým obsahom kyseliny linolovej. Nachádzajú sa v ňom takisto amíny ako tyramín a histamín či aminokyseliny. Zo sacharidov obsahuje glukózu a fruktózu.

Čo sa týka jeho účinkov, je dokázané, že pri otrave jedovatými hubami, ako sú napríklad muchotrávky, zvyšuje šancu na prežitie. Nepoužíva sa ale iba ako doplnok pri liečbe alebo na urýchlenie regenerácie pri ochoreniach pečene. Pestrec mariánsky nájdete aj v mnohých liekoch, pretože jeho pozitívne účinky sú preverené mnohými štúdiami a vedecky potvrdené.

O akých ďalších liečivých účinkoch to hovoríme? Okrem toho, že je pestrec silný antioxidant a regeneruje bunky pečene, ovplyvňuje aj činnosť srdca a celého tráviaceho systému. Vďaka svojim antioxidačným schopnostiam zlepšuje zdravotný stav pacientov, ktorí trpia cukrovkou. Stále sa robia nové a nové výskumy, vďaka ktorým sa pestrec, resp. jeho zložky, dostávajú do popredia, čo sa týka oblasti liečby cukrovky a iných ochorení.

Zachytáva voľné radikály a znižuje tak riziko vzniku nádorov. Ochraňuje bunky, stimuluje ich enzýmy a chráni tak bunky pred poškodením či vystavením toxickým látkam. Dokonca niekoľko štúdii potvrdilo, že chráni bunky natoľko, že môže zabrániť rozširovaniu rakovinotvorných buniek.

Ako sa užíva?

Najlepšia voľba, ako môžete užívať pestrec mariánsky, je konzumovať jeho drvené plody. Ako sme už vyššie spomenuli, obsahujú totiž najviac účinnej látky silymarínu. Okrem toho tak zároveň zabezpečíte lepšie vstrebávanie účinných látok.

pestrec mariánsky plody

Konzumuje sa teda priamo. Odporúčané dávkovanie záleží priamo od dodávateľa, ale vo väčšine prípadov sa odporúča dať si 3 až 4-krát denne 1 čajovú lyžičku zapiť vodou, a to medzi jedlami. Neodporúča sa užívať priamo s jedlom, nakoľko by sa účinné látky nemuseli poriadne vstrebať a využiť.

Na trhu viete pestrec nájsť aj vo forme tabliet či šťavy v sklenených fľaštičkách. Mechanickým lisovaním sa z neho vyrába aj olej, no ten bohužiaľ neobsahuje toľko silymarínu ako samotný prírodný drvený pestrec. Avšak, stále obsahuje zdravé mastné kyseliny a môžete ho použiť napríklad pri výrobe šalátov.

Pestrec a jeho plody sa využívajú aj na prípravu čajov. Pri príprave čajov sa bežne využívajú vysoké teploty. Pri tejto rastlinke si však treba dávať pozor na teplotu. Vysoká teplota ničí účinné látky, ktoré obsahuje, a teda znižuje jeho blahodárny účinok na naše zdravie. Tým sa znehodnotí využitie látky silymarínu, ktorý pestrec obsahuje, a teda ho nevyužijete priamo pri ochoreniach pečene. Tento čaj sa však už roky uplatňuje pri liečbe žlčníkových problémov.

Skúsili ste už niekedy pestrec mariánsky? Ak máte problémy s pečeňou, prípadne si chcete posilniť imunitu, skúste túto rastlinu. Je výborným ochranným, ale i preventívnym prostriedkom voči viacerým ochoreniam.