Univerzálny kokosový olej: Šikovný domáci pomocník

Každý, kto sa zaujíma o zdravú stravu už vie, že oleje do nášho jedálnička jednoznačne patria. Otázka však je, aké oleje konzumovať. Každý druh má iné vlastnosti, každý je vhodný na niečo iné. Jeden na varenie a pečenie, druhý na studenú kuchyňu, iný na kozmetické účely. Počuli ste už o účinkoch kokosového oleja?

kokosový olej

Odkiaľ k nám prišiel?

Kokosový olej sa získava z dužiny plodu kokosovníka, teda z kokosového orecha.

Mladý kokosový orech má mäkký obal zelenej farby, postupným dozrievaním však tento obal zaniká a vznikne tvrdý hnedý povrch pokrytý hrubými vláknami.

Po rozbití tvrdej škrupiny objavíme hrubšiu vrstvu bielej dužiny s malým množstvom kokosovej vody. Z tejto dužiny sa vyrába strúhaný kokos (známy ako kokosová múčka), kokosové mlieko, smotana, kokosová múka a kokosový olej.

plody kokosovníka

Ako sa získava kokosový olej

Pri výrobe kokosového oleja poznáme dve metódy: mokrú (RAW) a suchú (DRY).

Prvá, mokrá metóda, používa na výrobu kokosového oleja čerstvo odtrhnuté kokosy (ideálne cca 4 hod. po zbere), výsledkom procesu “centrifugy” je extra panenský kokosový olej, v ktorom sú zachované všetky zdraviu prospešné látky a má pre ľudský organizmus zdravotné benefity.

Vďaka tejto metóde je však výťažnosť oleja len 45%, preto je cena tohoto typu oleja vyššia. Keďže nedochádza k zahrievaniu, považuje sa táto metóda za RAW. Takýto olej si zachováva nielen všetky živiny a minerály, ale i jedinečnú kokosovú arómu, vďaka čomu je vhodný nielen na vnútorné, ale i na vonkajšie použitie.

Rozšírenejšia je však suchá metódadužina kokosového orecha sa vysuší na slnku (resp. v špeciálnej sušičke), vylisuje sa a takto získaný olej sa môže ďalej chemicky spracovávať – zbavuje sa príchute, farby, i vône. Takto získaný olej sa využíva najmä v priemysle. Ide o RBD (R-Rafinated, B- Bleached, D- Deodorized, teda rafinovaný, bielený a zbavený vôňe) alebo jednoducho rafinovaný kokosový olej.

Kokosový vs. palmový olej

Veľakrát sa tieto dva typy olejov zamieňajú, pretože aj kokosový olej pochádza z palmy, nie sú však rovnaké. Kým kokosový olej sa získava z jadier kokosového orecha pochádzajúceho z palmy kokosovej, palmový olej sa získava z plodov palmy olejnej.

kokosová palma

Palmový olej je najobchodovanejší olej na svete, stužený palmový olej nájdeme takmer všade – v sladkostiach, v chipsoch, v hotových výrobkoch, vo fast foodoch, ale i v kozmetike. Je lacný a v stuženej podobe nám škodí.

Jeho výroba je dôvodom kritického odlesňovania dažďových pralesov a ohrozené sú aj mnohé zvieratá žijúce v týchto lesoch, napr. orangutany. Ako s tým možno bojovať? Čítať zloženie výrobkov a tie, ktoré obsahujú palmový tuk jednoducho nekupovať.

Zloženie a obsah látok

Kokosový olej obsahuje viac ako 90% nasýtených mastných kyselín, ktoré sú pozitívom pre naše zdravie. Obsahuje MCT tuky. Tieto nevyužívajú lymfatický cievny systém, ale putujú priamo do krvného obehu a pečene, kde sa metabolizujú na vodu a oxid uhličitý. Súčasne sa uvoľní energia.

Okrem toho obsahuje mastné kyseliny, ktoré majú antibakteriálne a antimykotické účinky. Ďalej obsahuje kyselinu laurovú, ktorá zase znižuje “zlý” cholesterol.

Okrem kyselín však kokos obsahuje aj minerály (kremík, sodík, draslík, horčík, zinok, fosfor, železo) a vitamíny A a E. To sú vitamíny, ktoré sú (okrem iných) rozpustné v tukoch a sú zastúpené aj v panenskom kokosovom oleji.

kokosový olej zloženie

Účinky kokosového oleja

Ak sa rozhodnete začať používať kokosový olej, namiesto obrovského množstva rôznych fľaštičiek vám bude stačiť jedna jediná – tá s kokosovým olejom.

Čo dokáže kokosový olej:

  • pôsobí proti pliesniam, baktériám a vírusom
  • podporuje imunitný systém
  • premasťuje, upokojuje, vyživuje a omladzuje pokožku
  • podporuje trávenie a zdravý metabolizmus
  • je rýchlym zdrojom energie
  • bojuje proti zlému cholesterolu, jeho užívanie je vhodné aj ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, vhodný aj pre pacientov s cukrovkou
  • prečisťuje celý organizmus
  • spolu s vlákninou zabezpečuje peristaltiku čriev a zdravé trávenie
  • normalizuje hladinu cukru v krvi
  • jednoducho skladovateľný a nenáročný na prostredie
  • pôsobí ako prevencia proti senilite, pred Alzheimerovou chorobou

Skladovanie

Kokosový olej má pri teplote do cca 23 stupňov tuhú konzistenciu belavej farby. Pribúdajúcou teplotou sa jeho charakter mení – stáva sa z neho mäkší až tekutý olej s čírou konzistenciou.

Skladovať by sme ho mali pri izbovej teplote dobre uzatvorený, skladovanie v chladničke nie je nutné. Ideálne je kupovať a skladovať kokosový olej v uzatvárateľnom skle.

kokosový olej skladovanie

Užívanie a dávkovanie

Kokosový olej má veľmi široké použitie. Či už sa ho rozhodnete pre vnútorné, alebo vonkajšie použitie, pri všetkých produktoch by malo platiť – všetko s mierou.

Pri kúpe by ste sa mali pozerať na viacero faktorov:

  • spôsob výroby (či je panenský alebo rafinovaný)
  • spôsob balenia – mali by sme voliť olej skladovaný v skle
  • kvalita (či ide o bio alebo nebio výrobok, lepšie je voliť bio)
  • značka (v prípade panenského kokosového oleja siahajte po overených značkách s tradíciou a dobrými referenciami)
  • cena (hoci vyššia cena neznamená automaticky vyššiu kvalitu, nesiahajme po najlacnejších verziách kokosových olejov)

Použitie kokosového oleja

Kokosový olej na varenie

Za studena lisovaný olej má jemnú kokosovú chuť i vôňu. Jeho využitie v kuchyni je široké.

Panenský kokosový olej má vysoký bod varu, až cca 175 stupňov Celzia, rafinovaný ešte vyšší (okolo 205 stupňov). Je tepelne stabilný, takže sa neprepaľuje a neprská.

Veľa sa diskutuje o tom, že panenské oleje nie sú vhodné na tepelnú úpravu. Ak sa nechystáte vyprážať rezne, pokojne ho použite na krátku tepelnú úpravu – napríklad na ňom môžete piecť palacinky, lievance, či opražiť cibuľku.

kokosový olej použitie

Môžete ho však použiť aj na studeno do rôznych raw dezertov, smoothies, do kávy miesto mlieka či šalátov. Ak máte alergiu na bielkovinu kravského mlieka, pokojne siahnite po kokosovom oleji a natrite si ho na chlieb. Pripravíte na ňom i pukance alebo ho použite ako marinádu na mäso. Primiešajte ho aj do horúcej polievky alebo na ňom duste zeleninu.

Je ako stvorený na prípravu exotických jedál – rôzne pikantné kuracie kúsky či kari. Kokosový olej sa perfektne hodí aj na sladko, siahnite po ňom pri pečení báboviek, sušienok, či pečiva. Lyžičku oleja si môžete primiešať aj do raňajkovej kaše, získa novú chuť a zároveň vás zasýti na dlhšiu dobu. Alebo si vyrobte domácu granolu.

Kokosový olej a zdravie

Veľa ľudí ho používa s cieľom chudnúť – tu si však treba uvedomiť, že kokosový tuk nie je zázrak na počkanie, a tak pri chudnutí treba ísť na “vec” komplexne. Znížiť príjem a zvýšiť aktivitu.

V kúpeľni

Kokosový olej vďaka svojej príjemnej vôni bez problémov nahradí množstvo kozmetických prípravkov – môžete ho použiť namiesto sprchového gélu, ako deodorant, zubnú pastu alebo na prípravu domácich krémov a masiek. Keďže ide o olej, treba si dať pozor pri použití na mastné vlasy alebo pleť, ktorá má problém s nadbytočným mazom.

Naopak, keďže je antibakteriálny a upokojujúci, pomôže pri aknóznej pleti, hojení jaziev a drobných raniek.

kokosový olej účinky

Bude sa vám hodiť po opaľovaní, upokojí začervenanie a spálenie. Má pozitívny vplyv aj na nechty a pomáha zvláčniť pokožku. Ak máte suchú pokožku, môžete na suché miesta namiesto krému použiť kokosový olej.

Skvele nahradí i detský olejček. Používa sa aj pri masážach a za lyžicu si pokojne pridajte aj do kúpeľa.

Pokojne si ho vezmite aj do prírody – ak vás náhodou poštípe komár či včela, stačí si miesto potrieť kokosovým olejom.

V domácnosti

Kokosový olej môžete použiť pri drobnej popálenine v kuchyni. Je vhodný na ošetrenie drevených varešiek a lopárov v kuchyni, ale i na ošetrenie nábytku a drevených podláh – dodáva im nielen stratenú farbu, ale i lesk. Vďaka kokosovému oleju odstránite i hrdzu a vyčistíte kovové drobnosti. Môžete ním natrieť škrípajúce pánty, či súčiastky domácich spotrebičov. Aby listy rastlín nadobudli lesk, potrite ich handričkou namočenou v kokosovom oleji a vyleštite. Je vhodný aj na oživenie koženého nábytku.

V zime môžete kokosovým olejom potierať aj popraskané labky svojim domácim miláčikom, v lete zase citlivé od rozpáleného asfaltu. Ak máte zaseknutý zips, potrite ho kokosovým olejom, určite pôjde ľahšie.

Záver

Kokosový olej je skutočne univerzálny produkt, ktorý má v exotických krajinách svoje stále miesto v domácnostiach. Preto vám odporúčame zaradiť jeho používanie aj do tej vašej. Od kuchyne cez kúpeľňu až po praktické použitie v rôznych situáciách z neho robia všestranného pomocníka.