Spoznajte avokádo, ovocie, ktoré by nemalo chýbať v žiadnom jedálničku

Avokádo rastie na zemi dlhé tisícročia, jeho chuť a priaznivé účinky však začali ľudia objavovať oveľa neskôr. Aj dnes sa medzi nami nájdu takí, ktorí avokádo ešte neochutnali. Pritom ide o potravinu s veľmi dobrými nutričnými hodnotami, ktorá by v našom jedálničku nemala chýbať. Viete prečo?

avokádo

Avokádo je ovocie, ktorého tvar pripomína hrušku. Práve preto sa mu hovorí aj aligátorská hruška. Je to nielen kvôli tvaru, ale tiež pre jeho zelenú kožovitú šupu. Avokádo rastie na neopadavých stromoch, ktoré dorastajú do výšky až 20 metrov.

Na svete existujú stovky odrôd avokáda, pričom mnohé z nich sú takzvané hybridy – sú výsledkom kríženia. Avokádo má sfarbenie podľa toho, o aký druh ide. Vo vnútri je ale vždy rovnaké. Má maslovú zelenkastú dužinu, uprostred ktorej sa nachádza veľká guľovitá kôstka. Chuť je veľmi špecifická, s jemným nádychom orieškov.

Avokádo a jeho stručná história

Avokádo pochádza zo strednej a južnej Ameriky, najčastejšie sa jeho pôvod pripisuje krajinám Mexiko, Guatemala, Kostarika, Kolumbia, Peru a Ekvádor. Zaujímavosťou je, že väčšina ovocných plodov majú v sebe menšie či väčšie semená (kôstky), ktoré slúžia k následnému rozmnožovaniu. Predpokladá sa, že avokádo slúžilo k tomu, aby ho zvieratá zjedli celé, pričom následne kôstku vylúčili a ovocie sa mohlo ďalej zakoreniť do zeme. Dnes však na zemi nejestvuje žiadne zviera, ktoré je dostatočne veľké na to, aby zjedlo celé avokádo. Vedci teda predpokladajú, že buď bolo avokádo určené zvieratám, ktoré už vyhynuli, alebo prešlo evolúciou a kedysi bolo menšie a s mäkšou šupkou.

Asi 300 rokov p. n. l. ho vo veľkom používali Aztékovia, ktorí nedali dopustiť na jeho afrodiziakálne účinky. Z Ameriky sa následne avokádo rozšírilo do celého sveta a stalo sa obľúbenou pochúťkou. Až v roku 1915 zaviedli v Kalifornii oficiálny názov pre toto ovocie.

Obsah a nutričné hodnoty avokáda

I keď sa avokádo odporúča do zdravého a vyváženého jedálnička, nemali by ste to s ním preháňať. Na 100 gramov obsahuje (približne):

  • 170 kcal
  • 16 g tuk
  • 5 g sacharidy
  • 3 g bielkoviny
  • 6 g vláknina

I keď má avokádo veľa tuku, tento tuk je mononenasýtený, zjednodušene povedané “dobrý”, dokonca pomáha korigovať a znižovať hladinu zlého cholesterolu. Samozrejme, treba ho konzumovať s mierou, odporúča sa maximálne 1/3 avokáda za deň.

Avokádo obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálov, medzi najviac zastúpené patria draslík, fosfor, železo, horčík, vápnik a vitamíny A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Taktiež obsahuje málo cukru a dostatok vlákniny, ktorá zabezpečí dlhší pocit nasýtenia. Avokádo, okrem toho, že sa považuje za superpotravinu, je taktiež ovocie s nízkym glykemickým indexom.

Účinky avokáda

Znižuje krvný tlak – avokádo je bohaté na draslík, 100 g obsahuje až 14 % jeho odporúčanej dennej dávky. Vysoký príjem draslíka pomáha znižovať krvný tlak a tým pádom znižovať riziko infarktu či mŕtvice.

Prevencia rakoviny – v avokáde sú obsiahnuté fytochemikálie a výživné látky rastlinného pôvodu, ktoré ničia nádorové bunky. Najlepšie bojujú proti rakovine prsníka či rakovine prostaty.

Osteoporóza – látky nazývané saponíny, ktoré sa v avokáde nachádzajú, dokážu poskytnúť úľavu od symptómov osteoporózy. Pre zdravie kostí je taktiež dôležitý vitamín K obsiahnutý v avokáde, ktorý zlepšuje absorpciu vápnika.

avokádo účinky

Psychická pohoda – avokádo obsahuje špeciálny druh sacharidu, ktorý pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Tým pádom dochádza k lepšiemu zásobovaniu nervových a mozgových buniek energiou z glukózy. Človek sa následne cíti svieži, vitálny a spokojnejší.

Trávenie – potraviny s vyšším obsahom vlákniny zabraňujú zápche, zabezpečujú lepšie trávenie a pravidelné vyprázdňovanie.

Krajšia pleť – určite ste už zaregistrovali, že z avokáda sa často pripravujú domáce pleťové masky či peelingy. Keďže obsahuje veľa vody, vitamínov a minerálov, našu pleť hydratuje.

Zrak – avokádo nielen podporuje vstrebávanie antioxidantov, ale aj ich obsahuje. Je bohaté na antioxidanty karotenoidy a zeaxantín, ktoré sú mimoriadne dôležité pre zdravé oči.

Srdce – v avokáde sa nachádza zdravý tuk – kyselina olejová, mononenasýtená mastná kyselina. Tento tuk pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Zrelé vs. pokazené avokádo

Často sa stáva, že nám avokádo zhnije. Väčšinou si ho totiž kupujeme ešte nedozreté a medzičasom naň zabudneme. Ak už má správnu zrelosť, veľmi rýchlo prezrie a následne zhnije.

Nezrelé avokádo je veľmi tvrdé a konzumovalo by sa vám ťažko. Ak sa pri stlačení avokádo mierne podvolí, je pripravené na konzumáciu. Pokiaľ pri stlačení zostane v jeho šupe väčšia priehlbina, už je prezreté, avšak stále nie je neskoro. V tomto prípade je vhodné do pomazánky či do guacamole.

Avokádo je nevhodné na konzumáciu vtedy, pokiaľ je jeho šupa akoby nafúknutá oproti dužine, čo zistíte pri dotyku. Po rozkrojení je avokádo hnedé, mazľavé a zapácha. V takomto prípade ho nikdy nejedzte, môže sa na ňom tvoriť pleseň, ktorú zo začiatku nevidno.

Ako jesť avokádo

Pred samotným krájaním je lepšie avokádo očistiť. I keď sa bude šupka vyhadzovať, predsalen na nej môžu byť baktérie a pri reze nožom by sa mohli preniesť do dužiny avokáda.

Ovocie rozrežte po celom obvode tak hlboko, ako vám dovolí kôstka. Pokiaľ je avokádo správne dozreté, pôjde to jednoducho. Ak už máte avokádo nakrojené, otáčajte polovice proti sebe a oddeľte ich. Kôstku vyberte – seknite do nej nôž a pootočte ho, kôstka sa vylupne. Následne dužinu vyberte polievkovou lyžicou a môžete ju rovno konzumovať. A ako sa avokádo konzumuje najčastejšie?

  • Natrite si ho na pečivo podobne ako maslo,
  • dochuťte ho soľou, korením a použite ho ako nátierku,
  • pridajte si ho do smoothie,
  • vyrobte si z neho guacamole,
  • pripravte si vegánsky termix – zmiešajte avokádo, banán a lyžicu kakaa.

avokádo užívanie

Ako vypestovať avokádo

Avokádo sa dá vypestovať viacerými spôsobmi. Niekto jeho kôstku zasadí priamo do zeme, iní ju nechajú naklíčiť vo vlhkej servítke. Najpopulárnejší spôsob je ten, pri ktorom sa kôstka nechá zakoreniť v pohári s vodou. Ako na to?

Kôstku z avokáda opatrne vyberte tak, aby zostala neporušená. Následne ju očistite a napichajte naprieč kôstkou 3 špáradlá. Potom ju ponorte do pohára s vodou tak, aby 2/3 zostali ponorené a zvyšná časť bude nad vodnou hladinou. Po pár dňoch sa začne z kôstky oddeľovať horná šupka, ktorú opatrne odstráňte. Potom treba trpezlivo čakať. Nezabudnite raz za týždeň do pohára doliať vodu.

Po približne mesiaci sa na kôstke spraví puklina, z ktorej za 2 – 3 mesiaci vyklíči stonka. Ak bude stonka dlhá aspoň 10 cm, môžete ju presadiť. Tretina kôstky by mala zostať nad hlinou.

Najznámejšie odrody avokáda

Najviac pestované a u nás najznámejšie je avokádo Hass, ktorého dužina má najlepšiu chuť s krémovou konzistenciou. Jeho šupa je tmavozelená, vrásčitá a kôstka je väčšinou pravidelného tvaru.

Známa je u nás aj odroda Bacon, ktorá dostala pomenovanie po Jamesovi Baconovi, ktorý ju vypestoval v Kalifornii. Má tmavozelenú farbu, oproti odrode Hass je však o niekoľko tónov svetlejšia a tiež väčšia. Šupa nie je veľmi hrboľatá. Podobná je aj odroda Ettinger, ktorá má však rozdielnu kôstku, má ju väčšiu, v tvare mandle.

Rýchle tipy s avokádom na záver

Avokádo vám dokonale nahradí maslo, ktoré si natierate na pečivo. Vyskúšajte si dozreté avokádo natrieť na kúsok chleba alebo toast, poprípade ho zmiešajte s tvarohom, soľou a čiernym korením a máte výbornú nátierku.

Pokiaľ avokádo neskonzumujete celé, ihneď po prekrojení pokvapkajte časť, ktorú nebudete konzumovať, limetkou či citrónom. Dužina nesčernie.

Nezrelé avokádo nedávajte do chladničky. Pri izbovej teplote vám dozreje už za niekoľko dní. Ak chcete zrenie urýchliť, dajte ho do papierovej tašky spolu s banánom či jablkom. Toto ovocie obsahuje plyny, ktoré urýchľujú dozrievanie.

Ak chcete zistiť, ako je na tom zrelosť vášho avokáda bez toho, aby ste ho museli rozrezať, vytiahnite hornú stopku. Ak je pod ňou avokádo svetlozelenej až žltej farby, je akurát. Pokiaľ je pod stopkou hnedé, je zhnité.

Odporúčané produkty


Pozrite si ďalšie produkty v kategórii Avokádo