Stévia – objavte účinky prírodného sladidla

Stévia je veľmi unikátna rastlina, ktorá sa v súčasnosti s obľubou používa ako prírodné sladidlo. Jej veľkou výhodou je, že hoci je prirodzene veľmi sladká, neobsahuje veľa kalórií, a tak je vhodná aj pri diéte a chudnutí. Viac o tom, aké látky v sebe stévia ukrýva, aké sú jej účinky a použitie, ale i užitočné rady o pestovaní a zbere stévie, nájdete v našom článku.

stévia

Čo je stévia

Stévia cukrová, latinsky Stevia rebaudiana, sa nazýva aj sladká tráva či stévia sladká a je to tropická rastlina patriaca do rodu astrovitých rastlín. Domovom stévie cukrovej je oblasť Južnej a Strednej Ameriky, pričom najviac sa vyskytuje v Brazílii a Paraguaji, no dnes sa vo veľkom pestuje aj v Číne a v Japonsku. V oblasti Južnej a Strednej Ameriky sa pre svoju sladkú chuť pridávala stévia do jedál a nápojov už po stovky rokov. Používala sa tu tiež ako súčasť tradičnej medicíny pre svoje viaceré priaznivé účinky na ľudské zdravie.

Stévia cukrová dorastá do výšky 50 centimetrov až jeden meter a má drobné sýtozelené listy. Kvitne bielymi malými kvetmi a v súčasnosti sa táto pôvodne jednoročná rastlina vyšľachtila na viacročnú. Chuť stévie je asi 200 až 300-krát sladšia ako chuť bežného cukru.

Čo v sebe ukrýva

Stévia cukrová je zaujímavá aj obsahom látok, ktoré v nej môžeme nájsť. Jednými z hlavných zložiek stévie sú glykozidy, ktorých v sebe ukrýva až osem. Ide o látky dodávajúce stévii jej sladkú chuť a získavajúce sa z jej listov. Ku glykozidom stévie patria:

  • steviozid
  • rebaudiozidy A, C, D, E a F
  • steviolbiozid
  • dulcozid A

Listy stévie obsahujú aj vlákninu, bielkoviny, uhľohydráty, fosfor, draslík, železo, vápnik, sodík, horčík, zinok a tiež vitamíny A a C.

Účinky stévie

Stévii cukrovej je pripisovaných viacero zdravotných účinkov na ľudský organizmus. Môže pomôcť v boji s nadváhou a obezitou a tiež môže zabrániť vzniku hypoglykémie, ale i hyperglykémie. Okrem toho glykozidy steviolu dokážu na seba naviazať voľné radikály a podporujú normálne fungovanie enzýmov v našom tele. Stévii sú tiež pripisované priaznivé účinky na zdravie pečene, podpora trávenia, znižovanie únavy či zlepšovanie mozgovej činnosti. Zaujímavé sú aj účinky na znižovanie chuti na alkohol či tabak. Poďme sa však pozrieť podrobnejšie, s čím všetkým vám môže užívanie stévie a prípravkov s jej obsahom pomôcť.

Diabetes

Výskumy zamerané na to, ako môže stévia ovplyvňovať hladinu cukru v krvi u ľudí trpiacich cukrovkou nie sú jednotné. Niektoré ukázali, že užívanie vysokých dávok extraktu z listov stévie môže u diabetikov s cukrovkou druhého typu znížiť hladinu cukru v krvi po jedle o 18 percent. Iný výskum s o trochu nižším dávkovaním stévie však tieto výsledky nepotvrdil. Z tohto dôvodu je potrebné venovať sa vplyvu stévie znižovanie hladiny cukru v krvi u pacientov s cukrovkou podrobnejšie.

Vysoký krvný tlak

Podobne ako pri výskume vplyvu stévie na hladinu cukru v krvi, ani pri výskume vplyvu tejto byliny na vysoký krvný tlak sa štúdie a ich závery nezhodujú. Objavili sa štúdie, ktoré dospeli k záveru, že užívanie dávky 750 až 1500 mg steviozidu, môže znížiť krvný tlak. Na druhej strane iný výskum takýto vplyv steviozidu nebadal. Na potvrdenie vplyvu stévie na krvný tlak je preto potrebné, aby sa uskutočnili ďalšie výskumy.

stévia účinky

Redukcia hmotnosti

Príčin nadváhy a obezity je viacero, pričom najčastejšie ide o spojenie nedostatku fyzickej aktivity a konzumácie nezdravého jedla s vysokou energetickou hodnotou, množstvom tuku a cukru. No a keďže stéviou je možné nahradiť cukor v našej strave, je takýmto spôsobom možné tiež dosiahnuť redukciu hmotnosti a udržanie si váhy na zdravej úrovni. Stévia totiž napriek svojej výrazne sladkej chuti neobsahuje takmer žiadne kalórie. No a preto je vhodné sladidlá s obsahom stévie zaradiť do svojho jedálnička v prípade, že si chcete udržať zdravú hmotnosť alebo schudnúť nadbytočné kilogramy. Sladkosť stévie je síce svojou chuťou špecifická a odlišuje sa od sladkosti obyčajného cukru, no dá sa povedať, že ide len o otázku zvyku.

Zdravie zubov a ústnej dutiny

Stévia sa využíva aj v ústnych vodách a zubných pastách, pretože má antibakteriálne účinky. Pomáha chrániť ústnu dutinu pred pôsobením škodlivých baktérií, ale i vírusov. Má preto svoje využitie pri odstraňovaní zápachu z úst a pomáha ako prevencia zápalov ďasien. Môže pomôcť aj proti tvorbe zubného kameňa a povlaku na zuboch. Ústne vody s obsahom stévie je možné použiť na výplach úst pri paradentóze, aftách či zápaloch ďasien. Výborne na to poslúži aj extrakt zo stévie zriedený s vodou.

Zdravie vlasov

Extrakt z listov stévie môžete použiť na vlasové zábaly či ako vlasovú vodu, ktorá pomôže proti lupinám a zlepší celkový stav pokožky hlav. Okrem toho môže dodať vlasom lesk a spomaľuje tiež šedivenie vlasov.

Užívanie a dávkovanie

Stévia je dnes súčasťou rôznych pochutín, v ktorých je zdravou alternatívou umelých sladidiel, no kúpiť ju môžete aj v podobe sladidla vo forme prášku, tabliet či v tekutej forme extraktu. Na trhu nájdete aj sušené listy stévie, ktoré môžete používať na sladenie čaju alebo letných nápojov. V neposlednom rade si môžete doma vypestovať aj vlastnú rastlinku stévie a vysušiť si jej listy na ďalšie použitie.

To, či je užívanie stévie pre nás bezpečné, sa overovalo vy výskumoch počas dlhých 25 rokov. Tieto výskumy dospeli k záverom, že steviozidy nie sú pre nás toxické, nespôsobujú rakovinu a nie sú spojené ani s reprodukčnou či vývojovou toxicitou. Čo sa týka dávkovania, je určené tzv. prijateľná denná dávka, ktorú určil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Tá je v rozmedzí od 0 do 4 mg na kilogram hmotnosti za deň. Tento údaj sa však netýka samotnej stévie, ale extraktu z jej listov. Znamená to, že steviozidy môže dospelý muž s hmotnosťou 90 kg užívať v množstve okolo 360 mg za deň. Žena s váhou 60 kg môže bez problémov užiť najviac 240 mg steviozidov.

Pri používaní sladidiel s obsahom stévie by ste mali byť opatrný, pretože jednému kilogramu cukru zodpovedá približne 5 až 10 gramov steviol glykozidov. Tu môže nastať problém z hľadiska objemu, a to hlavne pri využívaní sladidiel s obsahom glykozidov steviolu pri príprave dezertov. Chýbajúci objem je totiž zvyčajne v receptoch potrebné niečím nahradiť, no treba postupovať tak, aby náhrada objemu nespôsobila závadu vzhľadu či chuti. Preto sa odporúča používať na doplnenie objemu napríklad mleté sušené jablkové šupky, vlákninu, zomleté ovsené vločky alebo mleté pšeničné klíčky. Často je potrebné s použitím stévie ako sladidla v kuchyni trošku experimentovať, kým sa nám podarí dosiahnuť želaný výsledok.

Ak však chcete stéviou a sladidlami s jej obsahom len sladiť nápoje, je to celkom jednoduché. Zvyčajne sa stačí riadiť odporúčaniami na obale daného sladidla a v prípade sušených listov stévie len stačí vyskúšať, akú sladkosť chcete, aby listy nápoju dodali. S užívaním sušených listov stévie to však netreba preháňať, keďže výskumy boli zamerané len na vplyv samotných glykozidov steviolu na ľudské zdravie a nie na účinky celých listov.

Vedľajšie účinky

Na bezpečnosť používania a užívania stévie sa zamerali viaceré štúdie, pričom ich výsledok znie jasne – glykozidy stévie sú vo všeobecnosti považované za bezpečné. Treba si však uvedomiť, že výskumy sa nezaoberali konzumáciou celých listov stévie, ale len glykozidov.

Objavujú sa viaceré dohady o tom, že užívanie listov stévie môže vo veľkých množstvách zaťažovať obličky, srdcovo-cievny systém a reprodukčné orgány. Hrozí tiež, že môže veľmi znížiť krvný tlak a tiež môže ovplyvňovať pôsobenie liekov na zníženie cukru v krvi. Samozrejme, museli by ste listy zo stévie užívať často a vo veľkých dávkach. Ak použijete samotné listy zo stévie na občasné osladenie čaju alebo studeného nápoja, nemalo by vám to nijako ublížiť.

Použitie

Stévia sa, ako sme už spomínali, používa ako sladidlo v rôznych zdravých sladkostiach, v proteínových nápojoch či vo výživových doplnkoch. Zaujímavosťou je, že v Japonsku sa používa na sladenie až v 40 percentách potravinárskej produkcie.

Stéviu a sladidlá s obsahom glykozidov steviolu je možné použiť na sladenie teplých aj studených nápojov a nahradiť nimi môžete aj cukor v niektorých dezertoch. Môžete ich vyskúšať aj na pridanie sladkosti pri príprave džemov či lekvárov.

stévia použitie

Za spomenutie stojí, že stévia sa využíva aj v kozmetickom priemysle. Napríklad extrakt z jej listov je vhodný na ošetrovanie pokožky a poslúži aj ako pleťová voda. Pôsobí totiž antibakteriálne a môže zabrániť tvorbe akné. Okrem toho pôsobí na pleť upokojujúco a pomôže pri popáleninách alebo po bodnutí hmyzom.

Stévia sa tiež využíva ako súčasť zubných pást a ústnych vôd, pretože dokáže ničiť viaceré baktérie a chrániť tak zdravie ústnej dutiny. Extrakt z listov stévie preto môžete použiť zriedený s vodou na vyplachovanie úst. Okrem toho ho možno využiť aj ako vlasovú vodu pre lesklé vlasy bez lupín.

Pestovanie a zber stévie

Ak by ste si stéviu chceli vypestovať doma, nie je to nič náročné. Ide o rastlinu, ktorej sa dobre darí v teplých a vlhkých podmienkach, a tak ju môžete pestovať aj vo vnútri na svetlom mieste, no nie na priamom slnku, ktoré by mohlo zničiť jej listy. Nezabúdajte ju pravidelne polievať.

Stéviu je možné pestovať aj vonku, avšak až od neskorej jari, kedy už nehrozia mrazy. Pestovať ju môžete vonku priamo v záhone, ideálne na východnej strane, prípadne aj v črepníku. Ani pri pestovaní stévie vonku nezabúdajte na dostatočnú zálievku, pretože rastlina je náchylná na vyschnutie.

Zber listov stévie je možný tesne pred jesenným kvitnutím, no môžete tak urobiť aj neskôr. V období jesene obsahuje rastlina najviac glykozidov, a teda jej chuť je najsladšia. Listy, ktoré pozbierate, môžete použiť aj v nevysušenom stave, prípadne si ich vysušiť a používať ich celú zimu. Zaujímavý nápad je zomletie vysušených listov na prášok, ktorý bude silným a účinným domácim sladidlom.