Tea Tree olej – čajovník nielen pre krásne vlasy a zdravú pleť

Tea Tree olej, v našich končinách známy aj ako čajovníkový olej, má naozaj pestré využitie. Používa sa nielen na zdravotné a kozmetické účely, ale aj ako pomocník v domácnosti. Patrí k tým najpoužívanejším éterickým olejom, a to najmä vo wellness odvetví, čomu sa vzhľadom k jeho úžasným benefitom naozaj nečudujeme.

tea tree olej

Prečo je taký obľúbený a v čom všetkom nám môže pomôcť? Nielen to sa dozviete v nasledujúcom článku.

Pôvod Tea Tree oleja

Tea Tree olej je esenciálny olej, ktorý sa vyrába lisovaním za studena, a to z listov austrálskeho čajovníkového stromu Melaleuca alternifolia. Tento olej môžete nájsť nielen v jeho zriedenej, ale aj v nezriedenej forme.

Už v minulosti ho ľudia používali pri nachladnutí a liečili ním rôzne kožné ochorenia, popáleniny či zranenia. Pôsobí totiž ako veľmi účinné antiseptikum, a teda ničí baktérie, vírusy a plesne.

Čajovníkový olej dnes už môžete nájsť aj ako zložku rôznych antiseptických prípravkov, či liečiv na liečbu infekcií. No takisto ho nájdete v kozmetickom priemysle a v mnohých ďalších odvetviach.

Zaujímavé fakty

Vedeli ste, že čajovník pochádza z Austrálie? Doteraz sa čajovníky pestujú najmä tam, a to na obrovských plantážach. Na jeden hektár sa pritom vysadí v priemere okolo 30 tisíc sadeníc. Z takého množstva sa vyrobí približne 150 kg Tea Tree oleja ročne, čo je celkom slušné číslo.

Ďalšou zaujímavosťou je, že vďaka svojim účinkom bol čajovníkový olej v roku 2002 zaradený do zoznamu prípravkov s liečebným účinkom. Rozhodla o tom Európska farmakologická komisia.

O úžasných liečebných účinkoch Tea Tree oleja však vieme už oveľa dlhšie. Už na začiatku 20. storočia objavil doktor Penfold jeho antiseptické účinky, ktoré boli dokonca až 13-krát účinnejšie, ako mal dovtedy používaný fenol. Vďaka tomuto objavu pomohol počas vojny mnohým vojakom.

Zloženie Tea Tree oleja

Tea Tree olej býva väčšinou bezfarebný, no môže mať aj mierne žltkastý odtieň. Jeho charakteristická vôňa pripomína eukalyptus. Už samotné listy čajovníka obsahujú viac ako 50 prírodných látok, ktoré majú blahodárne účinky na náš organizmus.

Zloženie

Pri výrobe Tea Tree oleja postupujú v Austrálii podľa prísnych noriem, vďaka čomu vám garantujú výrobky s veľmi účinnými liečebnými vlastnosťami. Dnes už síce na trhu nájdete množstvo olejov s označením Tea Tree, no vždy si poriadne pozrite jeho zloženie a podiel čajovníka.

Čajovníkový olej obsahuje až okolo 50 liečivých a zdraviu prospešných látok, ako sú 1,8-cineol, terpinén-4-ol, α-terpinén, γ-terpinén, p-cymén a limonén. Tieto látky majú veľmi účinné antiseptické, antibakteriálne a antifungálne účinky.

Tea Tree olej a jeho účinky

Čajovníkový olej je známy ako prostriedok na liečbu kožných, ale aj mnohých ďalších ochorení. Vďaka jeho univerzálnemu využitiu sa stáva čoraz obľúbenejším a používanejším. Aké benefity poskytuje?

  • zmierňuje a lieči akné
  • upokojuje pokožku po uštipnutí hmyzom
  • bráni rozširovaniu infekcií
  • funguje ako repelent
  • lieči rôzne kožné ochorenia, popáleniny či preležaniny
  • pôsobí ako prevencia voči všiam
  • podporuje rast vlasov
  • využíva sa na liečbu oparov
  • potláča zápach z úst
  • pôsobí proti baktériám, plesniam a kvasinkám

Okrem toho dokáže Tea Tree olej uľaviť alergikom a astmatikom od nepríjemných príznakov alergie, je účinný pri chrípke a prechladnutí a využíva sa aj pri masážach, nakoľko má upokojujúce účinky na svalstvo.

tea tree olej účinky

Čajovníkový olej na pokožku

Tea Tree olej má blahodárne účinky na rôzne kožné ochorenia a problémy. Asi najpopulárnejšie je jeho využívanie v boji proti akné. Terpény, ktoré sa v oleji nachádzajú, účinne zabíjajú baktérie, ktoré spôsobujú akné a zápaly, pričom vám stačí iba 5 %-ný olej z čajovníka.

Olej z čajovníka pomáha aj pri hojení a zosvetlení jaziev a takisto odstraňuje čierne bodky. Pokožku všeobecne dezinfikuje a vysušuje, čím uvoľňuje upchaté póry a bráni ich vzniku. Vďaka svojim antiseptickým vlastnostiam je vynikajúcim prostriedkom na ošetrovanie poranení a prevenciu infekcií. Pomáha tak nielen pri zapálenej, poškodenej či podráždenej pokožke, ale zmierňuje aj príznaky ekzému či psoriázy.

Tea Tree olej na vlasy

Potrebujete sa zbaviť lupín, prípadne by ste chceli podporiť rast vašich vlasov? Olej z čajovníka je výbornou prírodnou alternatívou v starostlivosti o vlasy. Upokojuje totiž pokožku hlavy a zároveň účinne podporuje rast vlasov, nakoľko poskytuje koreňom vlasov základnú výživu.

Tea Tree dezodorant

Chcete eliminovať telesný zápach prirodzene a zároveň účinne? Vyskúšajte olej z čajovníka. Pôsobí antibakteriálne, takže ničí baktérie, ktoré spôsobujú nepríjemný pach.

Olejom proti mykóze

Vďaka svojim antibakteriálnym a antimykotickým účinkom dokáže Tea Tree olej účinne bojovať proti hubovým infekciám ako je mykóza nechtov či rôzne ďalšie lokálne plesne.

Nachladnutie a bolesť hrdla

Ako sme už vyššie spomenuli, Tea Tree olej má protizápalové účinky, vďaka čomu poskytuje úľavu od nachladnutia a zároveň dokáže zmierniť zápal a uľaviť od bolesti hrdla. Aj preto sa používa napríklad pri problémoch, ako je zápal ďasien či bolesť zubov.

Tea Tree olejom proti hmyzu

Zložky oleja, presnejšie 1,8-cineol a terpiném-4-ol, sú účinné insekticídy. Vďaka tomu môžete použiť čajovníkový olej ako ako prírodný repelent proti muchám, komárom, pavúkom či dokonca aj proti kliešťom.

Užívanie čajovníkového oleja

V prvom rade treba poznamenať, že Tea Tree olej nie je vhodný na vnútorné použitie. Používa sa iba lokálne, a to v zriedenej či nezriedenej forme.

Pri použití na pokožku je vhodné použiť buď zriedený olej, prípadne len malé množstvo nezriedeného oleja. Nezriedený olej je totiž príliš silný a aj keď nie je nebezpečný, jeho nezriedená verzia môže pokožku vysúšať, prípadne spôsobiť aj mierne podráždenie.

tea tree olej použitie

Pri upchatých dutinách je vhodné pridať pár kvapiek Tea Tree oleja do zvlhčovača, prípadne si spraviť inhalačný kúpeľ. V prípade vyplachovania si úst je vhodné pridať do teplej vody pár kvapiek oleja a následne ju použiť ako kloktadlo.

Ak by ste chceli Tea Tree olej pridať do svojej kozmetiky, napríklad kvôli vlasom, stačí zmiešať pár kvapiek oleja s vaším šampónom či balzamom a pri pravidelnom používaní sa čoskoro dočkáte želaných výsledkov.

Nežiadúce účinky

Pri užívaní čajovníkového oleja sa nezistili doposiaľ žiadne nežiadúce účinky. Nesmie sa však používať vnútorne, a teda aj pri kloktaní sa neprehĺta. Takisto sa nepoužíva v okolí očí. Ak ste s ním doteraz nemali skúsenosti, pre istotu si ho zrieďte a počkajte pár dní na reakciu. Všeobecne sme sa ale nestretli s neželanými vedľajšími účinkami.

Jediné, čo sa môže stať je, že v prípade, ak si na pokožku aplikujete väčšie množstvo nezriedeného čajovníkového oleja, môže vám ju príliš vysušiť, prípadne až podráždiť. Preto najmä v prípadoch, ak máte citlivú pokožku, je vhodné si Tea Tree olej riediť a používať nižšie koncentrácie.

Tea Tree olej v tehotenstve

V tehotenstve sa väčšinou odporúča znižovať si koncentráciu čajovníkového oleja a vyhýbať sa jeho vnútornému užívaniu, prípadne aj kloktaniu. Po pôrode sa zvykne Tea Tree olej používať na jazvy a strie, nakoľko má antiseptické účinky a podporuje hojenie.

Akými spôsobmi využívate čajovníkový olej vy? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti.