Ricínový olej – čo nám vie ponúknuť?

Ricínový olej sa čím ďalej častejšie používa ako zložka kozmetických prípravkov. Vďačí za to svojim pozitívnym účinkom na pokožku a zdravie vlasov. Extrahuje sa lisovaním semien ricínu a nájdete ho napríklad v mydlách, masážnych olejoch a dokonca aj liekoch.

ricínový olej

Zaujímavosť: Vedeli ste, že ricínové semená obsahujú toxický enzým ricín? Je jedovatý ako pre zvieratá, tak i pre ľudí. Pri výrobe ricínového oleja sa však semená lisujú. Nakoľko je ricín rozpustný vo vode, neprejde do oleja, a tak ricínový olej neobsahuje tento toxický enzým.

Ricínový olej a jeho pozitívne účinky

Ricínový olej má v medicíne a vo farmaceutickom priemysle veľký potenciál. Ten je samozrejme aj využívaný. Môžete ho nájsť ako prísadu v potravinách a liekoch, prípadne vo výrobkoch na starostlivosť o pokožku. Takisto sa môže nachádzať aj v priemyselnom mazadle či v palivovej zložke z bionafty.

Dodnes je obľúbeným prírodným liečivom na rôzne ochorenia. S čím vám môže práve ricínový olej pomôcť?

Prírodné laxatívum

V ľudovej medicíne sa ricínový olej odjakživa používal ako prírodné preháňadlo. Zvyšuje pohyb svalov, tzv. peristaltiku, čím pomáha prečistiť črevá. Toto stimulačné laxatívum pôsobí rýchlo a používa sa najmä na zmiernenie zápchy.

Ricínový olej obsahuje mastnú kyselinu ricínolejovú, ktorá stimuluje laxatívny účinok. Preto sa používa na zmiernenie príznakov zápchy. V malých dávkach je bezpečný, no väčšie množstvo môže spôsobiť kŕče, nevoľnosť a hnačku. Takisto sa neodporúča ho dlhodobo užívať.

Výborný liek na kožné problémy

Pokiaľ máte problémy s popáleninami, akné či suchou pokožkou, ricínový olej vám môže pomôcť. Má liečivé vlastnosti, ktoré pomáhajú pri množstve rôznych zápaloch kože.

Ak máte pokožku náchylnú na akné, určite ste už počuli o tom, že oleje upchávajú póry a tým akné zhoršujú. Ricínový olej je v tomto prípade iný ako bežné oleje. Skúste si večer umyť tvár teplou vodou. Pomôže vám to otvoriť póry. Následne si tam krúživými pohybmi votrite ricínový olej a ráno si umyte tvár vlažnou vodou.

Prečo by to malo fungovať? Opäť vďaka kyseline ricínolejovej. Pôsobí antibakteriálne a vďaka mastným kyselinám účinne preniká do pokožky. Znižuje tak zápalové príznaky a lieči podráždenie.

Ricínový olej sa využíva aj pri tmavých škvrnách a jazvách. Výsledky síce nie sú viditeľné hneď, ale trpezlivým prístupom sa dopracujete k výborným výsledkom. Mastné kyseliny podporujú rast zdravých tkanív, čím napomáhajú k vyblednutiu tmavých škvŕn a k zoceleniu jaziev. Dokonca sa vďaka svojej schopnosti znižovať pigmentáciu odporúča aj na ošetrenie nerovnomerného tónu pleti.

ricínový olej účinky

Ďalšie pozitívne účinky na pokožku

Ďalším pozitívnym účinkom ricínového oleja je, že ním môžete s kľudom nahradiť váš hydratačný krém. Zanecháva totiž hladkú, pružnú a revitalizovanú pleť. Stačí si ho po dôkladnom očistení tváre naniesť a nechať pôsobiť. Pomáha odstraňovať suché miesta a účinne hydratuje.

Výhodou ricínového oleja je aj to, že ak ho budete používať s mierou a dlhodobo, môže spomaliť starnutie pokožky. Preniká hlboko do pokožky a stimuluje produkciu kolagénu a elastínu, čím pomáha udržať pokožku hydratovanú. Zjemňuje tak vrásky a dodáva pokožke mladší vzhľad.

Nakoľko je ricínový olej hustejší, často sa mieša s inými olejmi. Použiť môžete napríklad mandľový, olivový alebo kokosový olej.

Tip: Ricínový olej sa často využíva na zabránenie vzniku strií. Pri používaní počas posledných mesiacov tehotenstva môže výrazne pomôcť elasticite kože, čím zníži riziko vzniku strií.

Ricínový olej pre zdravé vlasy a pokožku hlavy

Ricínový olej ponúka množstvo výhod pre použitie na vlasy. Je výborným prostriedkom na podporu rastu vlasov. Pri masírovaní pokožky hlavy budete mať zdravšie a pevnejšie vlasy, ktoré začnú rýchlejšie rásť. Olej totiž zvyšuje prekrvenie vlasových folikulov. Taktiež pomáha pri rozštiepených končekoch.

Ak máte problémy ako lupiny či vás svrbí pokožka hlavy, skúste siahnuť po ricínovom oleji. Tým, že má protizápalové a protiplesňové účinky, bojuje proti infekcii pokožky hlavy a zanecháva ju zdravú. Takisto pokožku zvlhčuje, čím môže pomôcť v boji proti lupinám či suchej pokožky a šupinám.

Trápia vás suché a poškodené vlasy? Mnoho ľudí používa ricínový olej ako kondicionér. Ako prirodzený zvhlčovač chráni vlasy pred vysúšaním a lámaním. Vlasy sú tak hladšie a jemnejšie.

Liečba ricínovým olejom

Antimikrobiálne vlastnosti ricínového oleja z neho robia prírodný dezinfekčný prostriedok. Môžete si ním ošetriť malé ranky, rezy či škrabance. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam vám dokonca mierne utíši aj samotnú bolesť. Okrem toho stimuluje rast tkaniva, takže medzi ranou a prostredím vzniká akási bariéra, ktorá znižuje riziko infekcie.

Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že ricínový olej je v spojení s inými liečivými rastlinami prírodným liekom na liečbu bolesti kĺbov spôsobenej artritídou. Poskytuje úľavu od bolesti kĺbov a tkanív a znižuje zápal nervov. Na potvrdenie a presnejšie stanovenie účinkov ricínového oleja na zápalové stavy sa uskutočňujú ďalšie štúdie.

Ricínový olej zlepšuje imunitu. Síce sa používa lokálne, no aj tak zvyšuje obranné mechanizmy organizmu, čím pomáha zvýšiť si obranyschopnosť.

Použitie ricínového oleja

Pozrime sa na to, ako sa dá ricínový olej použiť. V kombinácii s horúcou vodou odstráni škodlivé baktérie z čriev a žalúdka. Stačí vám pár kvapiek ricínového oleja a pohár horúcej vody. Dobre premiešajte a vypite na prázdny žalúdok. Zlepšíte si ním metabolizmus a prečistíte črevá.

ricínový olej použitie

Prevažne sa ricínový olej používa na vonkajšie použitie. Vždy treba dodržiavať odporúčania výrobcu. Napríklad, ak ho chcete použiť na vlasy a pokožku hlavy, stačí pridať 2 až 3 lyžice ricínového oleja do kondicionéra.

Možné nepriaznivé reakcie

Skôr, ako začnete s ricínovým olejom, zistite, či vám nespôsobuje alergickú reakciu. Aj keď je všeobecne označovaný ako bezpečný, u niektorých ľudí môže spôsobiť alergické reakcie. Aby ste sa tomu vyhli, spravte si malý testík.

Na pokožku si nakvapkajte niekoľko kvapiek ricínového oleja a nechajte si to tak na noc. Ak budete cítiť svrbenie, vytvoria sa vám vyrážky alebo vám spôsobí začervenanie, môžete mať naňho alergickú reakciu. V tomto prípade by ste sa jeho používaniu mali vyhýbať.

Takisto sa neodporúča užívať ricínový olej tehotným ženám. Môže totiž vyvolať pôrod. Už v minulosti ho totiž lekári používali na vyvolanie pôrodu.

Ľudia používajú ricínový olej už tisíce rokov. Vyskúšate ho aj vy?

Ricínový olej – čo nám vie ponúknuť?
4.8 (96%) - Hlasov 5