Už ste počuli o úžasných vlastnostiach ghee masla? Môžete si ho vyrobiť aj doma

Vráťte sa k tradíciám starých mám a používajte opäť maslo v zdravej podobe. Ghee maslo ocenia aj ľudia s alergiou na laktózu alebo mliečne proteíny, a okrem toho má takéto maslo aj veľmi pozitívny účinok na náš organizmus. Jeho jemná chuť a ľahká stráviteľnosť vás istotne dostanú. Pozrite sa na všetky jeho benefity.

ghee maslo

Podstata ghee masla a jeho vznik

U ghee masla ide vo všeobecnosti o čistý mliečny tuk. Veľa ľudí ho pozná pod pojmom ghee. A nie je to iba vychytávka dnešnej modernej doby. Naše babičky poznali ghee maslo pod názvom prepustené maslo. Tento proces prepúšťania alebo rozpúšťania masla bol v minulosti efektívny najmä pre dlhšiu skladovateľnosť potravín. Keďže len málokto vlastnil v tej dobe chladničku, skladovanie niektorých potravín z domáceho zdroja sa muselo prispôsobiť aktuálnym podmienkam. Preto sa z masla prepustila bielkovina, voda a iné netukové látky, ktoré by sa mohli rýchlo kaziť. Takto prepustené maslo vydržalo v domácnosti takmer pol roka.

Ak sa pozrieme na pôvod ghee masla o niečo ďalej za hranice Slovenska, zistíme, že táto čistá forma masla bola typická aj pre indickú, ázijskú a neskôr aj arabskú kuchyňu. V starovekej Indii sa napríklad okrem základnej funkcie na varenie používalo ghee maslo aj na medicínske účely, a taktiež pri rôznych duchovných a náboženských obradoch a typických rituáloch, kedy sa ghee maslo nanášalo na pokožku tela.

Výroba ghee masla v domácich podmienkach

Vyrobiť si doma ghee maslo nie je žiadna veda. Je pravda, že celý proces trvá o niečo dlhšie, než kúpa hotového v obchode, ale výsledok určite stojí za to. Budete potrebovať iba obyčajné maslo, najlepšie aspoň dva kusy, pretože niečo sa z neho vyparí, niečo zostane na nádobách a sitku. Celý proces výroby potom spočíva v zahrievaní masla v hrnci tak dlho, kým sa neoddelí mliečna bielkovina, kazeín a neodparí aj samotná voda. Tú spolu s penou na povrchu zbierame počas celého procesu zahrievania lyžicou, aby nám na konci po preliatí cez sitko zostalo iba čisté prepustené a krásne zlatisté maslo.

Čo obsahuje ghee maslo

Tento typ masla obsahuje z väčšej časti predovšetkým nasýtené tuky. Nie nadarmo sa dá ghee maslo zaradiť k najstabilnejším zdrojom dobrého tuku. A okrem nich obsahuje aj vitamín A, C, D, vitamín E, K a tiež sodík, fosfor, železo, draslík a napríklad aj veľmi potrebný horčík.

Ako dokáže pomôcť ghee maslo nášmu zdraviu

Prepustené ghee maslo má okrem skvelej chute aj iné výhody. Dokáže blahodarne pôsobiť na náš organizmus. Je vhodným doplnkom stravy pri diétnom režime a chudnutí. Svoju energiu z mastných kyselín dokáže naše telo premeniť na spaľovanie tukov, takže si môžete aj počas diétneho režimu dopriať na raňajky kúsok tohto “zdravého” masla a nič tým nepokazíte.

ghee maslo účinky

Posilňuje imunitný systém

Ghee maslo obsahuje antioxidanty, a predovšetkým vďaka vitamínu E, ktorý tvorí spolu s vitamínom C silnú dvojicu, ktorá dokáže organizmus ochrániť pred nástrahou zlého počasia a sezónnymi chorobami. Okrem toho sú antioxidanty známe tiež pre schopnosť bojovať proti zápalom, čím majú vplyv na zníženie tvorby rakovinových buniek v našom tele.

Zlepšuje trávenie a podporuje tvorbu žalúdočných štiav

Cítite sa ťažko po maslovom chlebíku? Vyskúšajte vymeniť klasické za ghee maslo. Toto maslo je nielen ľahšie stráviteľné, ale dokonca vie podporiť lepšie trávenie a tvorbu žalúdočných štiav a kyselín, ktoré podporujú dobré fungovanie črevných baktérií. Zlepšuje trávenie a nezaťažuje žlčník a žalúdok tak ako obyčajné maslo. Je to hlavne vďaka kyseline maslovej, ktorú ghee maslo obsahuje. A to najlepšie na ňom je fakt, že jeho chuť je oveľa jemnejšia a neutrálnejšia než chuť obyčajného masla, ktoré časom získava horšiu, akoby kyslejšiu príchuť.

Je ideálnym doplnkom jedál pre alergiu na laktózu

Čoraz viac ľudí má v dnešnej dobe alergie a intolerancie na rôzne druhy potravín. Buď sú to orechy alebo mliečne výrobky. A práve pre ľudí, ktorí si nemôžu dopriať mlieko, je dobrou správou, že ghee maslo mliečny tuk neobsahuje. Je preto veľmi obľúbenou súčasťou v kuchyni predovšetkým u ľudí s intoleranciou na laktózu.

Je vhodné aj pre celiatikov a pacientov s Crohnovou chorobou

Ak máte problém vstrebávať vitamín A, prepustené maslo ghee vám ho dokáže efektívne doplniť, a to dokonca tou najvhodnejšou formou – prírodnou. Zároveň nezaťaží trávenie, takže aj pacienti s Crohnovou chorobou alebo syndrómom dráždivého čreva môžu smelo čerpať zdravotné benefity tohto prírodného zdroja.

Pomáha od bolesti kĺbov, svalov a kostí

Kombinácia vitamínov D a K je ideálna v boji a prevencii zdravých kostí, kĺbov a svalov. Lepšie vstrebávanie vápnika, za ktorým sú už spomenuté vitamíny D a K, pomôže aj celkovému zdraviu zubov. Ghee maslo je dokonca často používané na natieranie svalov a kĺbov, pretože môže pomôcť s pružnosťou a uvoľnením svalov a kĺbov, a tiež môže uvoľniť opuchy nôh.

Všestranné spracovanie a použitie ghee masla

Ghee maslo určite netreba špeciálne predstavovať. Dá sa používať úplne klasickým spôsobom ako obyčajné maslo. Keďže má vysoký bod varu, je ideálny aj na pečenie a vysmážanie a vôbec sa neprepáli. Jeho obrovskou výhodou je ale to, že ho môžu konzumovať aj ľudia s alergiou na kravské mlieko a samotnú laktózu, takže nič nepokazíte, ak ho kúpite napríklad ako darček pre priateľov s týmto problémom.

ghee maslo užívanie

Náhrada olejov a krémov na pokožku tela

Okrem vnútorných zdravotných výhod ho kedysi naši predkovia používali aj na poranenie pokožky pri popáleninách, odreninách alebo rôznych iných kožných problémoch. Svojim mastným zložením sa často používa prepustené maslo aj ako ochrana pokožky a pier v zimnom období, kedy vytvorilo na pokožke akýsi ochranný mastný filter, čím sa zabránilo vysúšaniu a popraskaniu pokožky.

Ghee maslo sa používa aj pri rôznych druhoch masáží. V Ajurvéde sa stalo často používaným pre jeho regeneračné a omladzujúce schopnosti. Na uvoľnenie tela a ducha sa používa ghee maslo predovšetkým pri rôznych relaxačno – očisťujúcich procedúrach, kedy bežné kozmetické oleje nie sú najvhodnejšie. Dokáže odbúrať stres, napätie, nervozitu, depresiu, uvoľniť a navrátiť vnútornú silu a energiu, a tiež navodí pocit, že používame takpovediac čistý prírodný bio produkt.

Kde sa dá ghee maslo kúpiť

S ghee maslom sa v bežných potravinách stretnete len málokedy. Najlepšie je vyhľadať bio obchody so zdravou výživou, rôzne eshopy s výživovými doplnkami alebo v niektorých lekárňach. Obrovskou výhodou tohto masla je jeho trvanlivosť. Od obyčajného masla sa odlišuje tým, že vám v chladničke vydrží mnohonásobne dlhšie než to obyčajné.

Potravinová intolerancia je strašiakom pre čoraz viac ľudí. Problémy súvisiace s trávením vďaka mliečnej bielkovine sa stali postupne bežnou súčasťou dnešnej doby. Zdravšia forma masla, ghee maslo alebo “čisté” prepustené maslo, je adekvátnou náhradou za klasické maslo a naviac jeho konzumácia nijako nezaťaží ľudský organizmus. Mnoho výrobcov preferuje výrobu kvalitného ghee masla bez pridania solí a akýchkoľvek oxidantov. Určite sa oplatí, ak ho v najbližšej dobe vyskúšate aj vy.

Odporúčané produkty


Pozrite si ďalšie produkty v kategórii Ghee maslo