Arašidové maslo – zdravá pochúťka pre dobrý štart do nového dňa

Pre mnohých ľudí je arašidové maslo dokonalou raňajkovou či desiatovou delikatesou. Prečo ho však všetci milujú? Je vôbec táto pochúťka zdraviu prospešná?

arašidové maslo

Poďme sa pozrieť na to, akú cestu muselo arašidové maslo podstúpiť, než sa dostalo na naše stoly. Následne si predstavíme obsah látok v jeho štruktúre a jeho blahodárne účinky na náš organizmus.

Ako vzniklo arašidové maslo?

História arašidového masla sa datuje až do čias peruánskych Inkov. Tí ako prví začali používať arašidy, ktoré nazývali ynchic, vo svojich náboženských ceremoniáloch.

Moderná história arašidov začala po občianskej vojne v roku 1860 v Amerike. Arašidové maslo tak, ako ho poznáme dnes, bolo vyrobené v roku 1890. Slúžilo ako náhrada proteínovej stravy pre bezzubých alebo štrbavých ľudí.

V súčasnosti je arašidové maslo obľúbené najmä v Amerike, avšak čoraz vyššej obľube sa začína tešiť už aj u nás, na Slovensku.

Zloženie

Na trhu existuje nespočetné množstvo druhov a značiek arašidových masiel. Najklasickejšie arašidové maslá obsahujú iba samotné arašidy a olej. Pravé arašidové maslo by nemalo obsahovať menej ako 90 % arašidov z celkového zloženia. Niektoré maslá môžu obsahovať aj soľ či cukor. Cukor, najmä pri domácej výrobe masla, býva často nahrádzaný svojím zdravším bratrancom, medom.

Existujú aj rôzne kombinácie chutí s arašidovým maslom, napríklad arašidové maslo s pridanou vanilkou. Má sladkú chuť a mimoriadne ľahko sa rozotiera. Ďalšie odrody arašidového masla môžu byť s čokoládou, slaným karamelom, škoricou či s medovou príchuťou. Môžete si dokonca vybrať medzi arašidovým maslom s rozmixovanými orechami alebo s celými kúskami orechov.

Obsah látok

Vedeli ste, že arašidy v skutočnosti nepatria medzi orechy? Väčšina orechov totiž rastie na stromoch. Arašidy rastú v pôde a patria medzi strukoviny. Z toho vyplýva, že aj ich zloženie je od ostatných orechov trochu odlišné.

Arašidy majú vysoký obsah bielkovín, od 20 do 32 % dennej odporúčanej dávky (RDA). Napriek tomu, že arašidové maslo neobsahuje komplexné zloženie proteínu, ráta sa do denného príjmu bielkovín. Jedna lyžička arašidového masla obsahuje približne 3,3 gramov proteínu.

Práve proteín je látka nevyhnutná pre správne fungovanie našich svalov. Z tohto dôvodu by sa maslo malo konzumovať hlavne na raňajky alebo počas doobednej časti dňa. Do svojho jedálnička by ho rozhodne mali zaradiť športovci.

Ďalšou zložkou arašidov sú nenasýtené tuky, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení. Týchto „zdravých” tukov arašidy obsahujú 42 až 58 % ODD (odporúčanej dennej dávky). Takisto sú bohaté na minerály, najmä draslík a horčík. Draslík znižuje riziko vysokého krvného tlaku a horčík zase spevňuje kosti.

Ďalšie látky, ktoré sa nachádzajú v arašidovom masle sú:

  • vitamín B3 – uľahčuje trávenie – obsahuje 67 % ODD
  • vitamín E – antioxidant – obsahuje 45 % ODD
  • horčík – podporuje správne fungovanie buniek – obsahuje 39 % ODD
  • vitamín B6 – nevyhnutný pre imunitu a zdravé srdce – obsahuje 27 % ODD
  • zinok – podporuje imunitu a budovanie DNA
  • fosfor – pomáha budovať zdravé bunky a vytvára energiu
  • vláknina – pomáha na správne fungovanie čriev

Antioxidanty sú obsiahnuté najmä v šupke arašidov.

Účinky arašidového masla

Účinky arašidového masla na náš organizmus sú naozaj všestranné a, pre mnohých možno prekvapivo, aj zdraviu prospešné. Na prvý pohľad by sa totiž mohlo zdať, že kvôli svojej sladkastej chuti musí byť arašidové maslo nezdravé, a teda dôvodom priberania. V skutočnosti to však vôbec nemusí tak byť.

arašidové maslo účinky

Dve polievkové lyžice arašidového masla vás totiž dokážu zasýtiť na dlhý čas a potláčajú tak chuť na ďalšie jedlo. Arašidové maslo totiž obsahuje proteíny, nenasýtené tuky a vlákninu, ktoré navodzujú pocit sýtosti. Okrem toho, ľuďom, ktorí počas diéty uprednostňovali jedlá s obsahom nenasýtených tukov, sa do tela ukladalo menej brušného tuku. Takýmto typom jedla je práve arašidové maslo.

Ďalšie pozitívne účinky arašidového masla na náš organizmus:

  • pôsobí na dobrú pamäť a je prevenciou proti Alzheimerovej chorobe
  • pomáha správnemu fungovaniu čriev, čím znižuje riziko výskytu rakoviny hrubého čreva
  • znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení 
  • znižuje riziko výskytu cukrovky až o 30 % (pri konzumácii 2 polievkových lyžíc arašidového masla 5-krát do týždňa)
  • znižuje riziko nadváhy a obezity

Látky ako proteíny, tuky a vláknina v arašidovom masle nemajú významný vplyv na hladinu glukózy v krvi. Preto môžu arašidové maslo jesť aj ľudia s cukrovkou. Samozrejme, v tomto prípade treba byť opatrní a dôkladne si pozrieť zloženie konkrétneho výrobku, keďže niektoré značky obsahujú aj samotný cukor.

TIP: Plánujete dlhý a namáhavý výlet? Pribaľte si do ruksaku aj dózu arašidového masla. Na dlhých cestách vám dodá potrebnú energiu. Arašidové maslo ako zdroj energie a potravy totiž využívajú aj výpravy smerujúce na Antarktídu, či astronauti vo vesmíre.

Dávkovanie

Obvykle sa odporúča jedna porcia arašidového masla 5-krát do týždňa. Jeho zvýšená konzumácia by totiž mohla mať opačný efekt, a mohli by ste z neho začať priberať.

Nevýhody arašidového masla

Okrem množstva výhod, ktoré nášmu organizmu arašidové maslo poskytuje, môže mať pri jeho zvýšenej konzumácii aj zopár nevýhod.

Kvôli vysokému obsahu kalórií, tukov a draslíka môžete pri nadmernej konzumácii pocítiť nárast hmotnosti. Jedna porcia arašidového masla rovnajúca sa dvom polievkovým lyžicám síce obsahuje až 12,3 gramov nenasýtených tukov, avšak obsahuje aj 3,3 gramu tých nasýtených. To je takmer tretina denného príjmu týchto škodlivých” tukov.

Ďalšou nevýhodou je, že v súčasnosti existuje mnoho ľudí, ktorí sú na arašidy alergickí. V prípade, ak trpíte týmto druhom alergie, v žiadnom prípade arašidové maslo nekonzumujte.

Tak isto sa medzi nami vyskytujú aj ľudia, ktorí majú arachibutyrofóbiu. To je fóbia, pri ktorej sa človek bojí, že sa mu arašidové maslo nalepí na vrch ústnej dutiny. Aj v tomto prípade je lepšie sa mu vyhýbať.

Skladovanie

Arašidové maslo by ste mali skladovať v jeho pôvodnom obale a v suchom prostredí. Vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu a príliš vysokým teplotám.

Aké arašidové maslo si vybrať?

Veľa arašidových masiel si je veľmi podobných, avšak existujú isté kritériá, ktoré by ste si pri jeho výbere mali všímať.

Do mnohých arašidových masiel je pridávaný cukor. Preferujete sladšiu variantu arašidového masla? Alebo ste sa rozhodli stravovať zdravo, a preto siahnete radšej po inej, nesladenej alternatíve?

arašidové maslo užívanie

Pokiaľ sa snažíte dodržiavať nízko sodíkovú diétu, vyhnite sa arašidovým maslám so soľou. Jedna čajová lyžička tohto masla totiž obsahuje 50 až 75 miligramov sodíka.

Preferujte organické arašidové maslá pred tými, ktoré obsahujú geneticky modifikované ingrediencie. Pokiaľ sa vám výber arašidového masla v obchode nepáči, vždy si môžete sami doma namixovať vaše vlastné maslo.

Nech už pri výbere toho správneho arašidového masla pre vás preferujete akékoľvek kritériá, veríme, že vám váš výber pomôže priblížiť sa k zdravému životnému štýlu. Želáme vám veľa krásnych a chutných chvíľ v spoločnosti arašidového masla.

Odporúčané produkty

Pozrite si ďalšie produkty v kategórii Arašidové maslo