Spoznajte všetky cenné vlastnosti a benefity olivového oleja

Olivový olej pozná každý. Patrí medzi extrémne obľúbené suroviny predovšetkým pre jeho zdravotné účinky. Tento zlatý mok s jemne horkastou chuťou a nie priveľmi intenzívnou arómou si získal dôveru konzumentov na celom svete už po mnohé stáročia. A nie nadarmo. Pozrite sa, koľko úžasných benefitov ponúka tento zdraviu prospešný olej. Jeho vlastnosti sú naozaj výnimočné.

olivový olej

Z čoho sa vyrába a aký druh je najlepší?

Olivový olej vzniká ako inak, lisovaním. Malé plody typických stredomorských stromov, olivovníkov, olivy, sú to najcennejšie, z čoho sa kvalitný extra panenský olivový olej vyrába. Lisovanie za studena pridáva tomuto esenciálnemu oleju na hodnote a zdraviu prospešných účinkoch. Najväčším problémom v súvislosti s výrobou olivového oleja je fakt, že nie každý olivový olej je aj vysoko kvalitný. Niektoré lacnejšie druhy môžu obsahovať napríklad zmes iných olejov prípadne môže ísť aj o zriedenie tohto oleja.

Ideálne je kupovať extra panenský, za studena lisovaný olivový olej. Je vyrábaný, extrahovaný pomocou prírodných procesov a má svoje typické vlastnosti, na základe ktorých sa dá odlíšiť od iných druhov olejov. Ide o typickú zlato-žltú až zlato-zelenú farbu a jemne horkastú vôňu a chuť.

Jeho zloženie je ideálne pre zdravie

V olivovom oleji dokážeme nájsť zastúpenie vitamínov E a K a veľmi prospešné omega -3 a omega-6 mastné kyseliny. V čom olivový olej vyniká, je jeho vysoký obsah antioxidantov. Extra panenský olivový olej obsahuje najvyššiu úroveň antioxidačných polyfenolov a kyseliny olejovej.

Predpokladá sa, že príčinou mnohých ochorení je chronický zápal. Ide o akýsi spúšťač, ktorý môže zapríčiniť nemalé problémy v súvislosti s ochoreniami kardiovaskulárneho systému, diabetom, Alzheimerovou chorobou alebo rakovinovými ochoreniami. Už len samotná kyselina olejová, najvýznamnejšia mastná kyselina v olivovom oleji, môže znižovať samotné zápalové markery. Taktiež polyfenoly obsiahnuté v olivovom oleji disponujú antimikrobiálnymi vlastnosťami. Olivový olej môže byť práve vďaka svojmu zloženiu veľkým prínosom v boji s týmito a ďalšími chorobami.

Zdravotné benefity olivového oleja

Pre zdravé srdce konzumujte zdravé tuky

Vedci skúmaním zistili, že tuky nemusia byť za každú cenu nezdravé. U olivového oleja, ktorý obsahuje veľké množstvo tukov sa zistilo, že práve omega-3 a omega- 6 mastné kyseliny sú naopak veľmi prospešné predovšetkým pre zdravie srdca a celého kardiovaskulárneho systému. Konzumácia potravín s týmito tukmi dokonca spôsobila nižšiu úmrtnosť v súvislosti s chorobami srdca.

Vysoko kvalitný extra panenský olivový olej dokáže chrániť srdce pre jeho schopnosť znižovať prvotný zápal, zlepšuje endotelovú funkciu, čo znamená zlepšenie samotného endotelu, ktorým sú pokryté cievy, môže zabrániť zrážaniu krvi v cievach a predísť tak nežiadúcim krvným zrazeninám, ktoré spôsobujú riziko infarktu a mŕtvice, a nakoniec je dokázané, že aj nižší krvný tlak je spájaný s pravidelnou konzumáciu olivového oleja.

Polyfenoly dokážu pomáhať pri budovaní silnejších bunkových stien a tým zvyšujú elasticitu arteriálnych stien, čím chránia srdce.

olivový olej účinky

Dlhovekosť. Je to aj otázkou správnej životosprávy

Je prirodzené, že sa chceme cítiť zdravo a podľa možnosti sa dožiť najvyššieho veku. Snažíme sa cvičiť, držíme tie najrôznejšie diéty a čoraz väčšiu pozornosť venujeme aj strave. Olivový olej, ktorý je bohatý na antioxidanty spomaľuje prirodzený proces starnutia ľudského tela. A práve tu zohráva olivový olej hlavnú úlohu. Pravidelným užívaním olivového oleja si telo dokáže poradiť s tými najrôznejšími problémami.

Mnohé vedecké štúdie dokázali súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou olivového oleja a stredomorským štýlom stravovania sa všeobecne a medzi znížením chorobnosti a úmrtnosti. Pravidelná konzumácia tohto oleja pomáha pri čistení tráviaceho traktu a zlepšenie pohybu čriev.

Základom je, aby ste zvolili naozaj pravý olivový olej. Na trhu je veľa druhov olivového oleja, ale len málokto vie, že mnohé z nich obsahujú rôzne prídavné látky, ktoré tento drahocenný mok znevažujú. Preto je dobré čítať etikety a prípadne mať overené zdroje, pri ktorých je istota, že je daný olivový olej naozaj extra panenský. Takýto olej potom dokáže naštartovať ľudské telo doslova proti všetkým zdravotným problémom a dožiť sa tak dlhovekosti.

Správne fungujúci mozog

S dlhovekosťou súvisí aj správne fungovanie mozgu. Ľudský mozog je tvorený do značnej miery mastnými kyselinami a na jeho efektívne a hlavne dobré fungovanie potrebuje zdravé tuky. Olivový olej znamená pre zdravie mozgu základ, pretože obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré udržiavajú mozgové bunky v kondícii. Tým sa zlepšuje pamäť, kognitívne schopnosti a trvalé zdravie mozgu vo všeobecnosti.

Zbaví vás zlej nálady a depresie

S dobre fungujúcim mozgom zasa súvisí dobrá nálada, pozitívny prístup k životu a ubúdajúci počet depresií. Aj toto všetko dokáže pravidelná konzumácia olivového oleja v strave. Všade známa stredomorská kuchyňa ponúka neuveriteľné množstvo tých najrôznejších receptov, v ktorých figuruje práve olivový olej ako hlavná ingrediencia. Zdravé tuky obsiahnuté v extra panenskom olivovom oleji pomáhajú zvyšovať množstvo hormónov šťastia, serotonínu alebo dopamínu. A práve tie sú extrémne dôležité na regulovanie dobrej nálady a pozitívneho myslenia v bežnom živote.

Ďalšie benefity olivového oleja

Okrem zdravotných benefitov a bežného využitia v kuchyni dostal olivový olej využitie napríklad pri výrobe mydiel, ako náplň do lámp, ako palivo alebo sa preslávil v kozmetickom priemysle a na lekárske účely.

Často obľúbený je v kozmetickom priemysle, kedy sa používa napríklad ako súčasť rôznych bylinkových terapií. Tie majú upokojujúce účinky na pokožku a dodávajú jej prirodzený lesk a pružnosť.

Záverečné zhodnotenie alebo superpotravina s certifikátom

Olivový olej patrí k tým najzdravším superpotravinám na svete. Pre jeho zdraviu prospešné účinky sa stal obľúbenou surovinou v domácnosti pri diétach, ako prevencia pred rôznymi ochoreniami ale aj ako zdravý liek podporujúci už začatú liečbu pri zdravotných problémoch.

olivový olej užívanie

Jeho pravidelnú konzumáciu určite nevynechajte ak máte predispozíciu na kardiovaskulárne ochorenia v rodine. Medzi ďalšie zdravotné prínosy olivového oleja patrí liečba rakoviny, artritídy, tráviacej sústavy alebo pomoc pri chudnutí a problémami s metabolizmom. Taktiež sa môžete stretnúť s použitím olivového oleja ako prevencii žlčových kameňov, pretože má laxatívny účinok.

Jedinou nevýhodou, ak sa to tak dá nazvať, je fakt, že olivový olej má veľmi veľa tukov, takže to aj s dennými dávkami netreba priveľmi preháňať. Napríklad v jednej lyžici olivového oleja sa skrýva približne 120 kalórií, čo je podobne ako napríklad pri masle.

Výhody, ktoré poskytuje tento olej, sa stali stretom takmer všetkých vedeckých štúdií, čo sa často nevidí. Pozitívne vlastnosti olivového oleja sú, teda v maximálnej miere aj vedecky preukázateľné.