Jojobový olej pomôže s kožnými problémami, suchou pleťou aj lupinami

Jojobový olej sa vďaka svojim účinkom stáva súčasťou dennej starostlivosti o pleť a vlasy mnohých z nás. Používa sa ako účinný prostriedok v boji proti akné, pomáha tiež pri suchej pokožke a iných kožných ťažkostiach. Okrem toho je veľmi dobrým prírodným prostriedkom na odličovanie pleti, ale poslúži aj ako výživný olej na vlasy. Svoje využitie však má aj v aromaterapii.

jojobový olej

Ak ho ešte doma nemáte a uvažujete nad tým, že by ste si ho zadovážili, v našom článku sa dozviete všetko o jeho zložkách aj účinkoch. Pozrieme sa tiež na to, čo to vlastne jojobový olej je a odkiaľ pochádza, ale zaujímalo nás aj jeho využitie pri rôznych kožných problémoch.

Čo je jojobový olej

Jojobový olej je prírodný olej, ktorý však konzistenciou pripomína skôr vosk. Získava sa zo semienok kríka s názvom jojoba čínska, latinsky Simmondsia chinensis. Tento krík sa vyskytuje hlavne v suchých oblastiach Afriky a Ameriky a dá sa o ňom povedať, že rastie v extrémnych podmienkach. Preto má rastlina tiež pomenovanie púštny orech. Stálozelený a dlhoveký krík dorastá do výšky približne troch metrov a pestuje sa napríklad v Arizone, Mexiku, Izraeli, Argentíne a Peru či v Austrálii.

Jojobový olej sa získava lisovaním bielych jadierok plodov jojoby, ktoré svojim vzhľadom pripomínajú žalude. Plody jojoby obsahujú až 60 percent tekutého vosku s teplotou tavenia sedem stupňov. Z chemického hľadiska teda v podstate nejde o olej, ale o kvapalný vosk.

Jojobový olej má výnimočné chemické zloženie, je chemicky stabilný, vďaka čomu je pri správnom skladovaní jeho trvanlivosť v podstate neobmedzená. Z tohto dôvodu sa často využíva aj na konzervovanie kozmetiky. Olej z jojoby je číry alebo bledožltý, bez zápachu a veľmi dobre sa vstrebáva, takže nezanecháva na pokožke pocit mastnoty. Často sa využíva ako masážny olej alebo ako neutrálny olejový základ pre použitie esenciálnych olejov v aromaterapii.

Výnimočnosť jojobového oleja spočíva v tom, že ide o jedinú rastlinu, ktorá produkuje vo významnom množstve voskové estery. Tie sú veľmi podobné ľudskému kožnému mazu, vďaka čomu je ľudskou kožou tento olej veľmi dobre tolerovaný. Je vhodný pre všetky typy pleti aj vlasov, má posilňujúci a zároveň obnovujúci účinok.

Obsah látok v jojobovom oleji

Ako sme už povedali, jojobový olej obsahuje ľudskému kožnému mazu podobné voskové estery, vďaka ktorým je pokožkou veľmi dobre znášaný. Okrem nich však v sebe ukrýva tak, ako aj väčšina iných olejov určených na starostlivosť o pleť, množstvo vitamínov, antioxidantov a tiež protizápalových zložiek.

Z vitamínov má v jojobovom oleji veľké zastúpenie vitamín E, ktorý je známy ako antioxidant pomáhajúci pleti brániť sa proti voľným radikálom. Tie, ako možno viete, môžu byť zodpovedné za predčasné starnutie pleti a jej poškodenia. Jojobový olej je bohatý aj na aminokyseliny, ktoré sa podieľajú na budovaní kolagénu v pokožke.

V jojobovom oleji nájdete aj vitamín B a tiež viacero minerálov – konkrétne chróm, meď a zinok, ktoré vyživujú a chránia pleť. Pri výbere jojobového oleja je potrebné myslieť na to, aby bol organický a lisovaný za studena. Takto spracovaný jojobový olej má najvyšší obsah antioxidantov a ostatných výživných látok.

Aké sú účinky jojobového oleja

Mnoho ľudí zaradilo jojobový olej do svojej pravidelnej starostlivosti o pleť aj vlasy a majú na to naozaj dobrý dôvod. Jojobový olej je osvedčeným prírodným prostriedkom na pomoc pri akné, výborne hydratuje suchú pleť a pomáha s riešením množstva ďalších kožných ťažkostí. Pozrime sa teda na účinky jojobového oleja detailnejšie.

Ekzémy, psoriáza, suchá pleť

Ak vás trápi jeden z týchto kožných problémov, odporúčame vám siahnuť po kvalitnom jojobovom oleji. Vďaka protizápalovým a regeneračným vplyvom jeho používanie na pleť môže uľaviť od suchosti, svrbenia, pocitu pnutia a iných príznakov súvisiacich s ekzémami a suchou pokožkou. Protizápalové účinky  jojobového oleja ocenia ľudia trpiaci nielen ekzémom, ale dokonca aj psoriázou.

jojobový olej účinky

Akné

Účinky jojobového oleja na akné boli dokázané aj v klinickom teste, ktorý zistil, že jojobový olej je schopný zmierniť miernejšie formy akné. Je to vďaka obsahu už spomínaných protizápalových látok, liečivých zložiek a tiež vďaka tomu, že je prirodzene antibakteriálny. Veľkou výhodou je, že pleť nevysušuje, ale naopak, dostatočne ju hydratuje.

Jazvy

Ak by ste chceli zmierniť viditeľnosť jaziev, jojobový olej vám s týmto problémom môže pomôcť. Je to vďaka obsahu vitamínu E, ktorý je odporúčaný na pomoc s hojením jaziev a tiež na minimalizovanie ich viditeľnosti.

Prevencia starnutia pleti

Na starnutie pleti má okrem iných faktorov vplyv aj oxidačný stres. Spôsobuje jemné línie a vrásky na našej pleti, ktoré je možné zmierniť aj pravidelným používaním jojobového oleja. Olej obsahuje antioxidanty bojujúce proti oxidačnému stresu a tiež zlepšuje pružnosť pleti

Liečba spálenia od slnka

Spálenie pleti v dôsledku nadmerného vystavenia slnečnému žiareniu je problém, s ktorým vám jojobový olej môže pomôcť. Vitamín E v kominácii s antioxidantmi pleť vyživia, dodajú jej potrebnú vlhkosť a zlepšujú proces hojenia spálenín.

Lupiny a zdravé vlasy

Ak hľadáte prírodný prostriedok proti lupinám, svrbiacej a suchej pokožky hlavy, siahnite po organickom jojobovom oleji. Problémy s lupinami a svrbením pomôže vyriešiť vďaka obsahu protizápalových zložiek a tiež vďaka skvelej hydratačnej schopnosti. Navyše je jojobový olej vhodný ako prevencia lámania a štiepenia vlasov, pretože ich posilňuje a dodáva im aj lesk.

Urýchlenie hojenia rán

Jojobový olej dokáže podporiť a urýchliť hojenie rán. Olej je schopný povzbudiť kožné bunky k tomu, aby sa začali obnovovať a viazať k sebe po tom, čo boli po poranení oddelené. Vďačiť tomu môžeme opäť predovšetkým obsahu vitamínu E, ktorý v kombinácii s ďalšími zložkami jojobového oleja vplýva na našu pokožku mimoriadne priaznivo.

Aké je jeho použitie?

Jojobový olej je možné použiť rôznymi spôsobmi, môžete ho použiť na odličovanie, ako olej na tvár a telo, či ako prostriedok na cielené riešenie rôznych kožných problémov. Ak ste jojobový olej ešte nikdy neskúšali, odporúča sa pred jeho použitím urobiť si test znášanlivosti, tzv. patch test. Ten by ste mali robiť pri každom novom kozmetickom produkte, aby ste sa uistili, že nie ste alergický. Test spočíva v tom, že si na predlaktie kvapnete dve-tri kvapky oleja a počkáte 24 hodín. Ak sa neobjavia žiadne podráždenia, začervenania a iné kožné prejavy, môžete olej pokojne používať. Pozrime sa teda, ako na to.

Odstraňovanie make-upu

Jojobový olej je výborným prostriedkom na odstránenie make-upu. Je veľmi ľahký, nie je mastný a make-up odstráni bez podráždenia pleti trením a šúchaním kozmetickými tampónmi.

Použitie je veľmi jednoduché – stačí vmasírovať niekoľko kvapiek jojobového oleja do pleti a na oči a nechať ho pôsobiť asi minútu. Potom si pomocou v teplej vode navlhčeného jemného uteráčika make-up z tváre zotrite. Oči si odlíčte až ako posledné, aby mal olej dostatok času urobiť si svoju robotu.

Pleťový olej

Ak vás trápi suchá pleť alebo máte pleť so sklonom k podráždeniu, môžete jojobový olej aplikovať priamo na ňu. Stačí na suchú a vyčistenú pleť použiť zopár kvapiek a jemne votrieť.

jojobový olej použitie

Použitie na vlasy

Na vlasy môžete použiť jojobový olej rôznymi spôsobmi. Môžete ho na ne aplikovať priamo, pričom sa odporúča, aby ste olej pred takouto aplikáciou trochu zahriali. Bude sa vám s ním pracovať jednoduchšie. Zahriať ho môžete napríklad vo vodnom kúpeli. Na krátke vlasy stačí použiť jednu polievkovú lyžicu olej, na dlhšie vlasy dve. Olej aplikujte na korienky a odtiaľ ho nanášajte až po končeky. Nechajte pôsobiť 20 minút, umyte vlasy šampónom, použite kondicionér a opláchnite. Ak vás trápi suchá pokožka vlasovej časti hlavy a lupiny, môžete malé množstvo, asi jednu až dve kvapky, aplikovať aj na ňu.

Ďalším spôsobom použitia jojobového oleja na vlasy je pridanie niekoľkých kvapiek do šampónu alebo kondicioneru. Stačí pridať tri až päť kvapiek. No a treťou možnosťou, ako dostať jojobový olej na vlasy, je kúpiť si produkty s jeho obsahom – na trhu nájdete šampóny, masky na vlasy aj kondicionéry s jeho obsahom.

Ošetrenie nechtovej kožičky

Ak vás trápia časté zádery a suchá kutikula, jojobový olej je na tento problém výborným riešením. Zjemní a zvlhčí pokožku okolo nechtov, je antibakteriálny a tiež protiplesňový, takže zabraňuje vzniku infekcií v okolí nechtov.

Maska a balzam na suché pery

Jojobový olej je účinný aj pre prípad, že vás trápia chronicky suché a popraskané pery. Jeho mimoriadne hydratačné schopnosti, obsah antioxidantov a mastných kyselín sa postará o upokojenie, hydratáciu a zjemnenie pokožky pier. Použitie je jednoduché – jednu až dve kvapky jojobového oleja vmasírujte do pier a potom použite ochranný balzam na pery. Zmenu uvidíte už po pár dňoch.

Pár slov na záver

Jojobový olej má množstvo priaznivých účinkov na zdravie našej pokožky a vlasov a dokáže pomôcť s viacerými ťažkosťami. Skúsenosti, ale i vedecké štúdie dokazujú, že tento olej je veľmi príbuzný prirodzenému mazu našej pokožky, a z toho vyplýva množstvo benefitov. Jojobový olej je totiž skvelý na hydratáciu pleti, výborne sa do pleti vpíja a nezanecháva mastný film.

Keďže obsahuje vitamín E, antioxidanty a iné cenné látky s pozitívnymi účinkami, oceníte ho ako doplnok vašej každodennej starostlivosti o pleť, napríklad ako odličovací olej, ale aj ako pomocníka pri rôznych problémoch. Pomôže s lupinami, hojením drobných poranení, pri ekzémoch či dokonca pri psoriáze.

Ak sa rozhodnete pre kúpu jojobového oleja, odporúčame vám siahnuť po takom, ktorý je v BIO kvalite a je za studena lisovaný. V takto spracovanom jojobovom oleji je najvyšší obsah prospešných látok, a tak si jeho účinkami môžete byť skutočne istý.