Kombucha – špeciálna čajová huba s tradíciou až niekoľko tisíc rokov

Počuli ste už o kombuche? Možno vám niečo napovie označenie čajová huba. Ide o prirodzene žijúce spoločenstvo rozmanitých kvasiniek a ďalších mikroorganizmov, ktoré žijú v symbióze. Vďaka kvasnému procesu sa v kombuche vytvárajú látky, ktoré majú na človeka pozitívny vplyv, pričom o týchto blahodárnych účinkoch sa vie už tisíce rokov.

kombucha

Poďme sa teda pozrieť na to, odkiaľ kombucha pochádza, aké prospešné látky obsahuje a v čom nám môže pomôcť. Pre tých, ktorí by si ju chceli vyrobiť z pohodlia domova, sme prichystali aj postup jej prípravy.

Dejiny a súčasnosť

Pôvod a vznik kombuchy sa nedá časovo presne určiť, nakoľko o jej vzniku rozpráva niekoľko povestí a legiend z rôznych kútov sveta. Pravdepodobne pochádza z Číny, ale pre zaujímavosť si uvedieme niekoľko povestí.

Povesti o kombuche

Podľa čínskej povesti uctievali v starej Číne kombuchu ako dar od bohov, pričom už pred 2000 rokmi sa z nej pripravoval ozdravujúci nápoj. V Taiwane zase kombuchu a nápoj z nej poznali pod názvom Kchun-Pchu-čcha, čo je v preklade životodárny čaj pochádzajúci z mora.

Presný názov kombucha používali v Japonsku, a to vďaka doktorovi menom Kombu, ktorý pripravoval liečivý kvasný čaj. Cha je pritom japonský výraz pre čaj, takže išlo o kvasný čaj doktora Kombu.

Kombucha na Slovensku

Za bývalého Československa pestovali kombuchu českí mnísi, pričom ju pomenovali Olinka. Neskôr sa rozšírila do celej Európy, pričom v minulom storočí sa vďaka hviezdam Hollywoodu stala veľmi populárnou a písalo sa o nej v mnohých časopisoch.

Zloženie kombuchy

Kombucha je namnožená kultúra, ktorá vyzerá ako mokrá huba. Aj preto ju mnoho ľudí nazýva čajová huba. Ide o spoločenstvo kvasiniek, ktoré žijú v symbióze. Sú nimi kvasinky ako Acetobacter, Candida, Brettanomyces, Torulaspora či ďalšie z rodu Saccharomyces.

Počas kvasného procesu prebieha v osladenom čaji množstvo reakcií, pričom sa tvoria zdraviu prospešné látky. Práve vďaka fermentácii, teda kvaseniu, je kombucha bohatá na probiotiká, ktoré majú pozitívne účinky na tráviaci trakt a imunitu.

Okrem toho obsahuje aj zelený čaj so silnými antioxidantmi, ktoré bojujú s radikálmi a znižujú tak riziko rakoviny, popritom zlepšujú hodnoty cholesterolu či udržujú normálne hodnoty cukru v krvi.

Obsah cenných látok

Pri tvorbe kombuchy sa spotrebováva cukor, pričom sa uvoľňujú rôzne cenné látky. Spomenúť si môžeme napríklad železo, draslík, vápnik, magnézium sodík, zinok a z vitamínov sú to vitamíny B1, B2, B6, B12, C, D, E a K. Okrem toho v nej nájdete aj alkohol, kyselinu octovú, šťavelovú či glukónovú, oxid uhličitý a kvasinky.

TIP: Vďaka baktériám mliečneho kvasenia je kombucha výbornou náhradou mliečnych výrobkov pre ľudí, ktorí ich zo svojej stravy vylúčili.

Vzhľad a chuť

Väčšinou sa na prípravu kombuchy používa zelený čaj, no využiť sa dajú aj rôzne iné čaje. Podľa toho, aký čaj použijete a ako dlho bude kvasiť, sa farba kombuchy pohybuje od medovej farby až po rôzne odtiene červenej.

Čo sa chuti týka, aj tá je ovplyvnená použitým čajom a dĺžkou kvasenia. Správne by však mala chutiť sladkokyslo a mala by byť jemne perlivá, nakoľko v nej vzniká oxid uhličitý. Čím dlhšie budete nápoj kvasiť, tým viac cukru kombucha spotrebuje a výsledná chuť bude kyslejšia.

Blahodárne účinky kombuchy

Kombuchu v minulosti nazývali aj magická huba, pričom ho po stáročia používali ako elixír mladosti. Vo všeobecnosti sa o kombuche hovorí ako o nápoji, ktorý má hneď niekoľko blahodárnych účinkov:

  • posilňuje imunitný systém
  • pôsobí antibakteriálne a antifungicídne (proti baktériám a plesniam)
  • detoxikuje organizmus
  • podporuje trávenie a činnosť tenkého a hrubého čreva
  • posilňuje aktivitu mozgu a regeneruje nervový systém
  • znižuje telesnú únavu a zbavuje napätia
  • aktivuje látkovú výmenu
  • dodáva energiu a vitalitu

kombucha účinky

Má antibakteriálne účinky

Počas kvasenia kombuchy sa produkuje kyselina octová, ktorá je aj jednou zo zložiek octu. Táto kyselina je schopná redukovať škodlivé baktérie v našom tele, vďaka čomu kombucha pôsobí antibakteriálne. Navyše je bohatým zdrojom polyfenolov a bojuje aj proti kvasinkám rôznym ďalším mikroorganizmom.

Pomáha pri liečbe cukrovky a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení

Podľa štúdie vykonanej na potkanoch má kombucha priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Tým, že udržuje cholesterol pod kontrolou, znižuje riziko ochorenia srdca a ciev.

Navyše, ďalšia štúdia zistila, že kombucha znižuje hladinu cukru v krvi a navyše pôsobí na funkciu obličiek a pečene. Vďaka tomu pôsobí ako prevencia proti vzniku diabetu a mohla by sa časom začať využívať aj ako samotná liečba cukrovky.

Prevencia rakoviny?

Existuje mnoho štúdií, kde sa venujú užívaniu zeleného čaju ako prevencie proti rakovine. Vďaka tomu, že sa kombucha pripravuje zo zeleného čaju, môže mať rovnaké účinky. To, ako presne antioxidanty a polyfenoly v čaji pôsobia, ešte nie je známe. No výskumy potvrdzujú, že pitie zeleného čaju blokuje mutácie génov a pôsobí tak ako prevencia proti vzniku rakoviny.

Kombucha a jej použitie

Kombucha sa používa vo forme nápoja, pričom sa z nej pripravujú rôzne kokteily. Tieto nápoje sú jemne perlivé a vznikajú fermentáciou osladeného čaju a kombuchovej kultúry.

Príprava

Vytvorte si kombuchu sami doma a využívajte jej blahodárne účinky naplno. Pri jej tvorbe je potrebné si uvedomiť, že ide o živú kultúru, ktorá reaguje na vonkajšie vplyvy, ako sú kyslík, teplota, výživa či slnečné žiarenie. Aj preto sa vám ťažko podarí vytvoriť dvakrát rovnako vyzerajúcu a rovnako chutnú kombuchu.

Na prípravu kombuchy budete potrebovať:

  • sklenenú nádobu
  • čistú vodu
  • čaj
  • cukor
  • SCOBY kultúru alebo kultúru z predošlej kombuchy
  • filtračný papier alebo plátená látka

Upozornenie: Kombuchu pripravujte v sklenenej nádobe, nakoľko sklo je z dostupných materiálov najbezpečenejšie. Ak by ste ju pripravovali v kove či plaste, mohlo by dôjsť k nežiaducim chemickým reakciám a k jej znehodnoteniu.

kombucha užívanie

Postup

  1. Pripravte si silný sladký čaj. Najlepšie je použiť kvalitný čierny alebo zelený čaj a organický cukor.
  2. Na prípravu 1,5 litra čaju budete potrebovať približne 4 čajové vrecká a 100 gramov cukru.
  3. Čaj nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
  4. Keď bude studený, nalejte ho do sklenenej nádoby. Najlepšie, ak vám po naliatí čaju ostane v nádobe ešte nejaké to voľné miesto.
  5. Ak s kombuchou iba začínate, budete mať k dispozícii kultúru zakúpenú v obchode. Pridajte do čaju kombuchový nálev a vložte kombuchovú kultúru.
  6. Pri výrobe kombuchy nezabudnite dodržiavať maximálnu hygienu a čistotu.
  7. Nakoľko kombucha potrebuje kyslík, nádobu zakryte filtračným papierom, prípadne plátenou látkou a zviažte gumičkou. Nesmie vám však ostať žiadny otvor, nakoľko by sa vám doň mohol dostať hmyz.
  8. Nádobu umiestnite niekam, kde bude v stálej teplote, najlepšie pri izbovej teplote okolo 25°C, a nechajte ju kvasiť 7 dní. Neodporúčame nižšie teploty, nakoľko teplota pod 18°C je pre kombuchu nevhodná a neprebehne v nej fermentácia.
  9. Po týždni kombuchu zlejte cez sitko do čistého pohára, uzavrite vzduchotesným uzáverom a skladujte v chladničke.

TIP: Pre výraznejšiu chuť a viac bubliniek ju po týždni zlejte do nového pohára a nechajte kvasiť ďalších pár dní.

V prípade, že chcete použiť kombuchu na ďalšie kvasenie, opatrne vyberte kultúry, ktoré sa vytvorili na povrchu spolu s materskou kultúrou, opláchnite ich vlažnou vodou a odlejte si deci nápoja, ktorý použijete pri ďalšom kvasení. Ak by ste si chceli pripraviť nápoj do väčšej, napríklad 4-litrovej nádoby, zlejte si približne 3 dcl nápoja.

Dávkovanie

Odporúčané denné množstvo kombuchy sa líši podľa toho, či ju pijete preventívne, alebo ju užívate pri zdravotných ťažkostiach.

Preventívne sa užíva 200 ml nápoja denne, a to ráno nalačno. V prípade zdravotných ťažkostí sa odporúča až 500 ml kombuchy denne, pričom si jej množstvo, samozrejme, rozdelíte na viac dávok.

Dávkovanie u detí a tehotných žien

Nakoľko väčšina čajov obsahuje kofeín, deti a tehotné ženy by mali piť kombuchu zo šípkového čaju. Ten totiž neobsahuje kofeín. U detí je dávka polovičná.

Skladovanie

Ako sme už vyššie spomenuli, kombuchu skladujte v chladničke, aby sa zmiernil fermentačný proces. V chladničke vám vydrží približne 3 týždne až mesiac.

Nepriaznivé účinky kombuchy

Užívanie kombuchy môže mať najmä v jej začiatkoch aj svoje nevýhody. Môžu sa u vás vyskytnúť príznaky ako sú črevné ťažkosti či pálenie záhy, to je však podľa všetkého dôsledok detoxikácie organizmu.

TIP: V prípade, že sa u vás tieto príznaky vyskytnú, vyskúšajte nápoj z kombuchy piť počas jedla, prípadne ho piť po menších dávkach.

Skúsenosť redakcie

Niektorým ľuďom sa pri jej tvorbe stáva, že po vložení kombuchovej kultúry neostane na povrchu, ale klesne na dno. Toho sa však nemusíte báť, pretože kvasný proces to nijako neovplyvní. Iba to nebude vyzerať ako na obrázku. Takisto sa vám tam môžu nahromadiť tmavé zhluky. Ide ale iba o zvyšky čaju, čo je taktiež v poriadku.

Kombuchu pijú mnohé známe tváre, ako napríklad Madonna, Reese Witherspoon či Gwyneth Paltrow. Na každého však môže vplývať inak. Aj preto je najlepšie vyskúšať si ju. Dajte nám potom vedieť, ako na vás účinkovala.