Nevonia vám jablčný ocot? Keď zistíte, čo všetko dokáže, určite si ho obľúbite!

Jablčný ocot alebo tiež apple cider vinegar má blahodárne účinky na ľudské zdravie. Tento nie príliš voňavý mok zlatistej farby toho dokáže naozaj veľa. A nielen v súvislosti s diétami a chudnutím. Pozrite sa, na čo všetko ho možno efektívne použiť tak, aby bol nielen pre vaše zdravie čo najviac prospešný.

jablčný ocot

Kde sa jablčný ocot vlastne vzal?

Jablká tu boli odpradávna. Ich spracovanie sa tradovalo už v dávnych dobách, kedy naši predkovia zužitkovali predovšetkým plody divých jabloní. Postupom času sa z divo rastúcich stromov stali veľmi rozšírené a obľúbené odrody tých najrôznejších jabĺk. Pri samotnej výrobe jablčného octu sa umyté jablká rozdrvia. Nasleduje proces destilácie a fermentácie. Takto v ňom vzniknú probiotiká a enzým podporujúci ľudské zdravie.

Európania začali jablčný ocot používať v 17. storočí v lekárstve, pri výrobe sirupov, antiseptík a na výrobu dezinfekčných roztokov a prípravkov proti plesniam.

Na 100 gramov v ňom nájdete iba 21 kilokalórií a doslova 0 gramov tuku. Obsahuje vápnik, horčík a malé množstvo železa, draslík, sodík a taktiež je skvelým antioxidantom.

V kuchyni môžete jablčný ocot použiť úplne tradičným spôsobom. Môže byť pridávaný do šalátov, omáčok, sladkokyslých polievok a dresingov a najrôznejších marinád. V letnej sezóne zavárania ho ocenia predovšetkým skúsené gazdinky, ktoré ho používajú na dezinfekciu sklenených pohárov, do ktorých zavárajú ovocie a zeleninu.

Ako nám môže jablčný ocot pomôcť pri tých najrôznejších zdravotných problémoch?

Najefektívnejší boj s nadváhou

Keďže jablčný ocot obsahuje kyselinu octovú, dokáže účinne bojovať s obezitou a nadváhou. Práve kyselina octová zabraňuje, aby sa tuky ukladali v tele a zefektívni celkové fungovanie metabolizmu. Jablčný ocot dokáže dokonca znižovať chuť k jedlu a po jedle udržiava dlhší pocit sýtosti.

Na lepšie trávenie

Jablčný ocot robí zázraky aj v tráviacom trakte. Probiotiká obsiahnuté v ňom, pomáhajú udržiavať zdravú mikroflóru v celom tráviacom systéme. Taktiež reguluje množstvo kyseliny v žalúdku, čím ho vedie k lepšiemu tráveniu bez problémov s nadúvaním alebo zápchou.

Taktiež je dokázané, že pravidelným užívaním jablčného octu dokážeme pomôcť lepšie a hlavne efektívnejšie absorbovať niektoré druhy vitamínov a minerálov z potravy.

Pomoc pri pálení záhy

Pálenie záhy patrí k veľmi nepríjemnému problému, pri ktorom sa žalúdočné šťavy dostávajú vyššie do tráviacej sústavy zo žalúdka, čím takpovediac leptajú okolité prostredie a steny orgánov, v ktorých sa nachádzajú. Napriek tomu, že vedci priamo nezistili účinnosť samotného vplyvu užívania jablčného octu v súvislosti s odbúraním pálenia záhy, mnoho pacientov siaha práve po jablčnom octe, ako základnej pomôcke pri tomto akútnom probléme.

Posilní srdce a kardiovaskulárny systém

Ak hľadáte prirodzený spôsob, ako zabojovať s vysokým cholesterolom a predísť tak problémom s rizikom srdcových ochorení a infarktu, určite siahnite po jablčnom octe. Tento zlatistý aromatický mok znižuje veľmi efektívne hladinu triglyceridov, ktoré sú zodpovedné za vytváranie usadenín v tepnách. Toto nahromadenie môže časom zablokovať až celkovú priechodnosť tepien.

Boj s diabetom

Vedecké skúmanie dokonca potvrdilo, že pravidelným užívaním jablčného octu sa môže pomôcť aj pacientom s diabetom. Ocot totiž môže zabrániť zvyšovaniu hladiny cukru v krvi, prípadne blokovaniu absorbcie škrobu.

jablčný ocot účinky

Jablčný ocot a jeho antibakteriálne vlastnosti na ľudské telo a pokožku

Jablčný ocot zabraňuje rastu a množeniu rôznych baktérií a plesní, ktoré sú škodlivé pre naše zdravie. Dokáže zabojovať v boji s patogénnymi baktériami E.coli a ďalšími škodlivými mikróbmi a vírusmi v ľudskom tele. Okrem vnútorného použitia je jablčný ocot vhodný aj na vonkajšie použitie.

Krajšia a dokonalejšia pleť na tvári

Obsah antimikrobiálnej zložky jablčného octu spôsobí to, že pridaním malého množstva tejto aromatickej tekutiny do vášho každodenného rituálu pri čistení pleti sa vám pleť rozžiari a rozjasní. Kyselina octová jemne rozpúšťa odumretú pokožku a stimuluje krvný obeh v nej. Pleť vyzerá zdravšie a prirodzene pružnejšie.

Dokonale jemná pokožka celého tela

Ak si z času na čas doprajete horúci kúpeľ pred spaním, vyskúšajte si do vody priliať aj pár lyžíc jablčného octu. Večerný kúpeľ si takto obohatíte napríklad o vitamín B1, B2, B6 a C. Vaša pokožka tela bude jemnejšia a na dotyk hebkejšia.

Trápia vás lupiny?

Jedným zo spôsobov, ako bojovať proti lupinám je aj masírovanie hlavy roztokom obyčajnej vody spolu s jablčným octom v pomere 1:1. Tento roztok vmasírujte do pokožky hlavy, nechajte pár minút pôsobiť a dôkladne opláchnite vodou. Procedúru opakujte jeden až dvakrát za týždeň.

Na spálenie od slnka aj pri bodnutí hmyzom

Už naše staré mamy vždy hovorili, že na uštipnutie včelou či osou je najlepší liek ocot. Je vysoko protizápalový a tiež obsahuje draslík, ktorý pomáha rýchlejšiemu hojeniu pokožky spálenej slnečným žiarením. Stačí namočiť obyčajný vatový tampón do jablčného octu a jemne potrieť postihnuté miesta. Pri rozsiahlejšom výskyte opálenia pokožky na slnku zvoľte napríklad mierne studený kúpeľ s pridaním octu.

Dokonalé nechty

Jablčný ocot v kombinácii s olejom dokáže urobiť divy s vašimi nechtami. Zmiešajte rovnaké množstvo octu a oleja a aplikujte vatovou tyčinkou na nechtové lôžka. Takto nechajte pôsobiť čo najdlhšie. Následne opláchnite. Jablčný ocot odstráni z nechtov škvrny, dezinfikuje nechtové lôžko a spolu s olejom podporí lesk a pevnosť nechtov.

Používanie iba po malých množstvách

Účinky prírodných doplnkov stravy a rôznych zdraviu prospešných potravín obsahuje iba mizivé riziká vedľajších účinkov. Treba myslieť na správne množstvá. Napríklad pri diétnom režime, v ktorom figuruje ako hlavná zložka práve užívanie jablčného octu, netreba zabudnúť na to, že ocot by sa mal takmer vždy riediť. Odporúčaná dávka pri jablčnom octe je približne 2 polievkové lyžice denne.

Taktiež je známe, že ocot ako taký, je agresívny a dokáže pri neriedenom užívaní poškodiť zdravie zubnej skloviny alebo prostredie pažeráka. Preto je ideálne, ak ho užívame napríklad s vodou. Pozor by si mali tiež dať pacienti s diabetom, pretože môže veľmi rýchlo meniť hladiny inzulínu v krvi.

jablčný ocot použitie

Jablčný ocot ako eko náhrada čistiacich prostriedkov

Jablčný ocot je tou najobľúbenejšou pomôckou na odstraňovanie vodného kameňa. Stačí použiť pár lyžíc jablčného octu s vodou, naliať na vodný kameň a nechať pôsobiť aj niekoľko hodín.

Predĺžte si čerstvosť potravín pomocou jablkového octu

Ak sa vám často stáva, že ovocie, ktoré si kúpite v obchode, sa vám rýchlo pokazí napriek tomu, že je v chladničke, vyskúšajte nasledovný zlepšovák. Ovocie ponorte do misky, kde ste naliali obyčajnú vodu spolu s lyžicou jablčného octu. Chvíľu nechajte ovocie v tejto vode a potom ho odložte ako zvyčajne do chladničky. Určite vám vydrží oveľa dlhšie, než obvykle. Ocot zabráni hnilobným a plesňovým procesom, ktoré by sa na ovocí začali ihneď vytvárať aj napriek tomu, že je v chladničke.