Aromatická bylinka plná zdraviu prospešných výhod. Objavte silu fenikla obyčajného!

Fenikel obyčajný asi netreba nikomu extra predstavovať. Asi nie je domácnosť, v ktorej by táto bylinka známa skôr ako korenina, chýbala. Fenikel obyčajný zaraďujeme medzi viacročné rastliny, ktoré sú istým spôsobom liečivé. Okrem jej prenikavej vysoko aromatickej vône toho dokáže odhliadnuc od výborného čaju a ochutenia niektorých druhov potravín, ešte omnoho viac. Prečítajte si, v čom všetkom táto zdraviu prospešná bylinka vyniká, a ako vám môže pomôcť s konkrétnymi zdravotnými problémami.

fenikel obyčajný

Základná charakteristika fenikla obyčajného

Fenikel obyčajný, lat. Foenicum vulgare, sa dostal do našich končín predovšetkým z oblasti Stredomoria a z častí Južnej Európy. Pestovanie fenikla v našich záhradách aj v dnešnej dobe nie je ničím neobvyklým. Ide o nenáročnú, zväčša dvojročnú a viacročnú rastlinu, ktorá dorastá do štíhlej až 2 metrovej výšky. Jej drobné semená sa podobajú napríklad na rascu a na rastline pripomínajú spolu rozvetvený tvar okolíka. Fenikel kvitne drobnými žltými kvetmi, ktoré sú tiež veľmi aromatické. Okrem semien sa u fenikla používa aj prízemná časť, podobná buľve kalerábu alebo cibuli a je zložená akoby z viacerých hrubých dužinatých stoniek, štruktúrou podobných rebarbore.

Čo všetko fenikel obsahuje

Fenikel a jeho semená sú plné rôznych živín. Majú nízky obsah kalórií, no poskytujú pre náš organizmus veľa dôležitých minerálov, stopových prvkov a živín. Medzi hlavné prvky môžeme spomenúť vysoký obsah vitamínu C, ktorý je vo vode rozpustný a podporuje dobrú imunitu, obnovu poškodených tkanív a ich premenu na pevnejší kolagén. S tým súvisí aj schopnosť reagovať na molekuly voľných radikálov, čo je typickou vlastnosťou pre antioxidanty, medzi ktoré vitamín C nepochybne patrí.

Mangán obsiahnutý vo fenikle pôsobí pre aktiváciu enzýmov, pre správne fungujúci metabolizmus, na ochranu kostí, bunkových tkanív a napomáha tiež pri regulácii cukru v krvi alebo pri hojení rôznych zranení.

Medzi ďalšie aktívne látky, ktoré ešte fenikel obsahuje, patrí vápnik a jeho pôsobenie na zdravé kosti, zuby a nechty, horčík a s ním súvisiace zdravie kardiovaskulárneho systému, draslík, zinok, meď, niacín. Vitamín K a E, luteín, cholín a mnohé iné minerály, stopové prvky a pre zdravie veľmi efektívne rastlinné zlúčeniny. Fenikel sa zaraďuje tiež  medzi potraviny s vysokým zdrojom estrogénu.

Hlavné benefity na naše zdravie

Okrem kulinárskeho použitia fenikel a jeho semená ponúkajú širokú škálu zdravotných výhod a môžu poskytovať veľmi dobré antioxidačné, protizápalové a antibakteriálne účinky na náš organizmus.

Znižuje krvný tlak, cholesterol a podporuje zdravé srdce

Konzumáciou feniklu si môžeme pomôcť k dobrému zdraviu celkovo, a to hlavne pre jeho obsah vlákniny. Tá je pre správne fungujúci organizmus neuveriteľne potrebná, pretože dokáže ovplyvniť nielen vstrebávanie živín, ale ďalej pôsobí aj na iné rizikové faktory, akými sú vysoký cholesterol, nepriechodnosť ciev a s tým súvisiaci vysoký krvný tlak, následkom čoho môžu vznikať vážne problémy so srdcom.

fenikel obyčajný účinky

Okrem vlákniny pôsobia na udržanie správneho fungovania kardiovaskulárneho systému aj horčík, vápnik a draslík. Spolu s vlákninou teda tvoria veľmi silnú zostavu v boji s vyššie spomínanými zdravotnými ťažkosťami, ktoré by sme mohli zaradiť medzi najčastejšie civilizačné choroby ľudstva.

Potláča chuť do jedla

Feniklové semená obsahujú okrem iného aj rôzne éterické oleje, medzi ktoré patrí pre fenikel a jeho typickú chuť, aj tzv. anethol. Ten môže ovplyvniť naše chuťové bunky a okrem toho čaj pripravený zo semien feniklu dokáže navodiť menší pocit hladu.

Podporuje tvorbu materského mlieka

Fenikel má skvelé vlastnosti aj pre kojace matky, pretože podporuje produkciu materského mlieka. Môžu za to predovšetkým dve aktívne látky, dianetol a fotoanetol. Fenikel dokáže v ženskom tele zvýšiť hladinu hormónu prolaktínu v krvi a tým spustí vyššiu tvorbu materského mlieka. Nie nadarmo je fenikel veľmi častou súčasťou čajov pre tehotné a kojace ženy. Ale s jeho častým pitím opatrne.

Má afrodiziakálny účinok a vplyv na príznaky menopauzy

Feniklom si môžete zabezpečiť aj lepšie sexuálne zdravie, a taktiež môže ovplyvniť a potlačiť príznaky menopauzy u žien v zrelom veku. Dokáže zmierniť pocity teplotných návalov, podráždenosť, problém v sexuálnej oblasti a pomáha nabudiť väčší pocit celkovej pohody.

Má antiseptický účinok a znižuje zápal

Feniklový extrakt môže efektívne pôsobiť proti rôznym druhom baktérií a kvasiniek, medzi ktoré môžeme spomenúť Candida albicans alebo Staphylococcus aureus. Taktiež pomáha zmierňovať v ľudskom organizme zápalové stavy a znižovanie zápalových markerov, na ktoré pôsobí skupina silných antioxidantov, akými sú predovšetkým vitamín C v spojitosti s aktívnou látkou – kvercetínom.

Pôsobí proti rastu rakovinových buniek

Fenikel dokáže zázraky aj v prevencii s tak chronickými chorobami, akými môže byť aj rakovina. Aktívna látka, anetol, efektívne pôsobí na potláčanie rastu buniek rakoviny prsníka. Dokonca môže tieto množiace sa bunky za pomoci ďalších látok zahubiť. Niektoré štúdie potvrdili, že čaj z feniklových semien môže pri dlhodobom užívaní veľmi efektívne pôsobiť ako prevencia nielen rakoviny prsníka, ale aj rakoviny pečene. Taktiež veľmi dôležitý minerál, selén, obsiahnutý vo fenikle prispieva k funkcii pečeňových enzýmov a detoxikuje niektoré zlúčeniny spôsobujúce práve vznik rakovinových buniek.

Okrem vyššie spomenutého ďalej pôsobí aj na elimináciu bolesti brucha, podporuje trávenie, čistí obličky a močové cesty, podporuje obranyschopnosť organizmu, uvoľňuje dýchacie cesty, pomáha pri kašli.

Použitie feniklu

Fenikel patrí k bylinkám s využitím nielen v kuchyni, ale aj vo farmaceutickom priemysle a ľudovom liečiteľstve. Tu sa používal na problém s nadúvaním, na uvoľnenie hlienov, na trávenie dojčiat alebo v kozmetickej oblasti na rôzne zábaly a obklady.

fenikel obyčajný užívanie

Fenikel v kuchyni

Chrumkavá buľva aj semená feniklu majú jemnú chuť s príchuťou sladkého drievka. Avšak chuť semien je silnejšia vďaka silným éterickým olejom, ktoré v sebe semená feniklu obsahujú. Tie dodajú receptom dokonalú korenistú aromatickú chuť a vôňu, čo je typické pre fenikel.

Fenikel ako korenina sa často pridáva do pečenia, na prípravu voňavých vianočných sušienok, do omáčok, prívarkov a do šalátov. Najčastejšie si z neho viete pripraviť príjemne voňavý čaj. Fenikel ako zelenina zasa chutne doplní akékoľvek jedlo formou chrumkavého šalátu. V tepelne upravenej verzii sa dá veľmi chutne upiecť v rúre ako príloha. Uvarený a rozmixovaný fenikel dodá chuť krémovej feniklovej polievke, ktorá má typickú sladkastú príchuť.

Je dôležité si uvedomiť, že fenikel ako všestranne použiteľná bylinka a zelenina zároveň, dokáže veľa v súvislosti s našim zdravím. V rámci jeho použitia v kuchyni treba byť mnohokrát radšej opatrný, pretože je vysoko aromatický. Naproti tomu v oblasti prevencie a zdravotných benefitov netreba zabudnúť na fakt, že iba pravidelné užívanie docieli efekt, ktorý sa až postupom času prejaví v zlepšení zdravotného stavu.