Medvedí cesnak – detoxikačný zázrak z lesa

Jar je typická akýmsi detoxom. Napríklad taký medveď hnedý sa hneď po prebudení zo zimného spánku nakŕmi bylinkou, ktorá jeho telo zbaví škodlivých látok. Áno, hovoríme o medveďom cesnaku. Svoj názov dostal práve kvôli medveďom a ich očistnému rituálu.

medvedí cesnak

Táto bylinka má typickú cesnakovú vôňu a chuť. Bežne ho pritom môžete nájsť rásť v našej prírode. Je typický svojou korenistou chuťou a liečivými účinkami, pre ktoré ho do svojho jedálnička zaraďovali už aj naši predkovia.

O jeho účinkoch, výskyte a spôsobe zberu si povieme v nasledujúcich riadkoch. Takisto vám prezradíme aj užitočné triky ohľadom jeho skladovania a spracovania.

Medvedí cesnak – jeho výskyt a vzhľad

Medvedí cesnak rastie v hojnom počte po takmer celej Európe. Najviac sa bylinke darí v listnatých a lužných lesoch. Vyskytuje sa na veľkých plochách a tvorí súvislé zelené koberce, ktorých vôňa sa tiahne široko-ďaleko.

Sezóna medvedieho cesnaku je však pomerne krátka. Začína na jar a najhojnejší výskyt medvedieho cesnaku je v apríli. Niekedy však začne rásť už s odchodom posledného zimného snehu. Dorastá do dĺžky 10 až 45 centimetrov a má dlhé lesklé a jasno zelené kopijovité listy.

Účinky

Medvedí cesnak je odpradávna považovaný za prírodný detoxikačný prípravok. Je bohatý na vitamíny B a C a má antibakteriálne účinky. Látka nazývaná alicín je zodpovedná za jeho charakteristickú cesnakovú vôňu.

Ďalšou dôležitou zložkou medvedieho cesnaku sú flavonoidy. Flavonoidy chránia naše bunky pred škodlivinami z vonkajšieho prostredia, či pred tvoriacimi sa vo vnútri nášho organizmu.

Ďalšie blahodárne účinky medvedieho cesnaku na náš organizmus sú tieto:

  • detoxikuje organizmus a posilňuje imunitu
  • pomáha pri tráviacich a vylučovacích problémoch
  • predchádza rakovine hrubého čreva
  • znižuje krvný tlak a pomáha pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení
  • zmierňuje bolesť pri kŕčových žilách či migrénach
  • pomáha pri astme a ochoreniach horných dýchacích ciest

TIP: Výrazná korenistá chuť medvedieho cesnaku dokáže z tela vypudiť aj parazity, akými sú napríklad hlísty.

Účinky medvedieho cesnaku na náš organizmus sú skutočne blahodárne. Preto by ste mali začať s jeho konzumáciou už v apríli a zabezpečiť si tak perfektnú imunitu po celý zbytok roka.

medvedí cesnak účinky

Pestovanie

Medvedí cesnak je nenáročný na podmienky. Najviac sa mu však darí vo vlhkom a tienistom prostredí stromčekov alebo kríkov. Cibuľka medvedieho cesnaku sa prebúdza už koncom zimy, aby mohla skoro na jar začať klíčiť.

Pokiaľ chcete zasadiť medvedí cesnak, môžete si vybrať z dvoch možností: využiť na to jeho semienka alebo cibuľku. Najlepší čas na zasiatie semienok medvedieho cesnaku je od októbra do marca. Cibuľky zasaďte už o niečo skôr, v auguste alebo v septembri.

TIP: Pokiaľ má medvedí cesnak ideálne podmienky na život, zvykne sa premnožiť. Dávajte preto pozor, aby sa nerozšíril do celej vašej záhradky, prípadne si ho choďte radšej nazbierať do našich lesov.

Zber medvedieho cesnaku

Nájsť túto bylinku v listnatých alebo lužných lesoch nie je vôbec zložité. Vyskytuje sa v húfoch a na veľkých plochách pripomínajúcich koberce. Nápadne sa však podobá na konvalinku, preto si pri zbere dajte pozor, aby ste si v košíku odniesli tú správnu bylinu. Konvalinka je totiž jedovatá. Tieto dve byliny ľahko odlíšite podľa vône. Vôňa cesnaku je výrazná.

Pri zbere by ste sa mali sústrediť na mladé lístky medvedieho cesnaku. Sú bohatšie na vitamíny a chutia lepšie. Staré listy už bývajú horké.

Ako uskladniť medvedí cesnak

Sezóna medvedieho cesnaku trvá iba dva mesiace. Aby ste ho mali počas celého roka dostatok, odporúčame vám si ho uskladniť.

Existuje viacero spôsobov, ako si môžete medvedí cesnak uskladniť:

  • chladenie
  • mrazenie
  • pesto
  • tinktúra

Chlaďte medvedí cesnak v chladničke. Najlepšie v nádobke s vodou aj so stonkami, aby sa tak zachovali všetky živiny a vitamíny.

Tinktúra pomáha ľuďom s vysokým krvným tlakom a cholesterolom, pretože prečisťuje cievy. Medvedí cesnak nakrájajte a naložte do tvrdého alkoholu v pomere 1:5. Po 2 až 3 týždňoch lúhovania preceďte roztok cez sitko a uložte do fľašky.

TIP: Kupovať sušený Medvedí cesnak neodporúčame. Sušená rastlinka už ani zďaleka nemá také silné účinky a neobsahuje toľko živín a vitamínov, ako čerstvý medvedí cesnak alebo ten v chladničke.

Ako si pripraviť medvedí cesnak?

V prípade, ak chcete v medveďom cesnaku zachovať pôvodné množstvo všetkých vitamínov, jedzte ho za čerstva, najlepšie ešte v deň jeho zberu. Aké jedlá si z neho však môžete pripraviť?

Najčastejšie spôsoby spracovania medvedieho cesnaku na studeno sú tieto:

  • šalát s medvedím cesnakom
  • príloha k hlavnému jedlu
  • pomazánka (alebo si ho rovno nakrájajte na maslový chleba)

V prípade, ak sa rozhodnete medvedí cesnak spracovať tepelne, vyskúšajte jeden z týchto tipov:

  • polievka
  • cestoviny
  • praženica

Tepelnou úpravou však medvedí cesnak stráca svoju silu.

medvedí cesnak užívanie

Rýchla pomazánka z medvedieho cesnaku

Príprava lahodnej a navyše veľmi zdravej nátierky z medvedieho cesnaku vám zaberie naozaj len pár minút.

Budeme potrebovať:

  • hrsť medvedieho cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • neochutený cottage cheese alebo tvarohový syr
  • kyslá smotana

Umytý medvedí cesnak si osušíme a dáme do mixéra. Pridáme k nemu soľ, mleté čierne korenie a olivový olej podľa chuti. Túto zmes poriadne rozmixujeme, pridáme syr a kyslú smotanu a následne buď rozmiešame, alebo opäť rozmixujeme. Podľa chuti ešte dochutíme a môžeme podávať.

Dúfame, že vám náš článok o medveďom cesnaku poskytol veľa zaujímavých informácií. Veríme, že odteraz bude táto bylinka figurovať vo vašom jarnom jedálničku a z jej liečivých vlastností bude vaše telo po zbytok roka iba profitovať.